baleset

2021.09.21. 13:22

Egy turbina karbantartásakor történt a robbanás Kiskörén – Fotók

Súlyos sérültjei is vannak a kiskörei vízerőműnél történt robbanásnak.

M. H.

Forrás: Agria Tv

Fotó: Ládi László

A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt a hétfői robbanás – közölte a Magyar Villamos Művek (MVM). Kiemelték, az események a másik három turbina üzemeltetését nem befolyásolták, azok zavartalanul működnek. A robbanás következtében a helyszínen tartózkodó munkatársak közül négyen súlyos, négyen pedig könnyebb sérülésekkel kerültek kórházba. Az MVM az ügyben illetékes hatóságokat haladéktalanul értesítette és elkezdődött a baleset körülményeinek kivizsgálása.

Kedden reggel Kóbor György, az MVM csoport elnök-vezérigazgatója és Kiss Csaba termelési vezérigazgató-helyettes is a helyszínre érkeztek, hogy tájékozódjanak a balesetről – olvasható az MVM közleményében. Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán reagált az eseményekre.

– Az erőmű léte kulcsfontosságú a térség és az egész ország energiaellátása szempontjából, az ott dolgozó szakemberek munkája a ciánkatasztrófa és rengeteg árvízi helyzet kezelése alapján is mindig példaértékű. Személyes tapasztalataimból is tudom, hogy Kiskörén felettébb precíz szakemberek dolgoznak, egytől egyig – fogalmazott.

A kiskörei vízlépcső részeként megépült, 1974-ben üzembe helyezett kiskörei vízerőmű 28 megawatt (MW) beépített teljesítményével Magyarország legnagyobb vízerőműve. Az erőműben megtermelt villamos energia mennyisége a Magyarországon vízenergiából előállított villamos energia nagyjából fele, ami 40-45 ezer átlagos fogyasztási igényű háztartás éves energia ellátását biztosítja. Az erőművet a Tiszavíz Vízerőmű Kft. működteti, a cég 2021. május 13-tól a MVM Energetika Zrt. tulajdonában álló leányvállalatként működik.

A hétfői robbanásnak több súlyos sérültje is van Fotó: Ládi László / Agria Tv

Információink szerint a karbantartási munkálatok során robbanhatott be az egyik tisztítószer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában