bűnügyek

2021.11.18. 10:35

Pénzbüntetésre számíthat a gyöngyösi ügyvezető, aki nem tett eleget az ügyészség kérésének

Az ügyészség a vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a kötelezettséget mulasztó ügyvezető vádlottal szemben.

Heol

A Büntető Törvénykönyv az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények körében rendeli büntetni annak a cselekményét, aki a bírósági végrehajtás során – azt követően, hogy vele szemben a bíróság már rendbírságot is kiszabott – a rendbírságra okot adó magatartást tovább folytatja, vagy a végrehajtásból eredő, jogszabályban foglalt kötelezettségének továbbra sem tesz eleget – hívta fel a Heol figyelmét dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. Mint megtudtuk: az elkövető ezzel a bírósági végrehajtás akadályozásának vétségét valósítja meg, ami egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A vádhatóság most egy ilyen ritkán előforduló ügyben emelt vádat.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat lényege szerint a 24 éves vádlott – mint munkáltató – egy gyöngyösi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetője. A vádlott édesapja ellen még 2017-ben egy 87 ezer 770 forint értékű követelés érvényesítése miatt végrehajtási eljárás indult.

Az ügyben eljáró végrehajtó iroda 2018. októberében a fenti összeg erejéig letiltást kérő végrehajtói felhívást bocsátott ki, melyben kötelezte a munkáltatót, hogy vonja le a követelés összegét az adós járandóságából. Ennek a vádlott nem tett eleget, így az illetékes járásbíróság 2020. nyarán rendbírságot szabott ki a gazdasági társasággal szemben, azonban az ügyvezető ezzel nem törődve továbbra sem teljesítette a cég alkalmazottját – az édesapját – érintő letiltási kötelezettségét, valamint a rendbírságot sem fizette meg, mely cselekményével akadályozta a bírósági végrehajtást.

Az ügyészség a vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a kötelezettséget mulasztó ügyvezető vádlottal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában