Ügyészségi tájékoztatás

2022.04.21. 10:50

Gondatlan mozdonyvezető okozott komoly galibát a Mátrai Erőmű rendező állomásán

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 32 éves férfival szemben, akiknek sorozatos szabályszegései a Visonta közelében található Mátrai Erőmű rendező állomásán veszélyeztették a vasúti közlekedés biztonságát.

HEOL

Forrás: Beküldött fotó

A vádlott 2021. augusztus 25-én mozdonyvezetői szolgálatot látott el a fenti állomáson, melynek során az volt a feladata, hogy az általa vezetett szerelvénnyel egy kijelölt vágányra tolasson rá, és az ott lévő harminc üres kocsit vegye fel. A sértett aznap tolatásvezetői feladatokat látott el, így ő is a mozdonyon, a vezetőfülkében tartózkodott - tájékoztatta portálunkat csütörtökön dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A mozdonyvezető megkezdte a tolatást, majd - annak ellenére, hogy a tolatásvezető figyelmeztette arra, hogy lassabban haladjon - a megengedett legnagyobb tolatási sebességet jócskán átlépve, 47 kilométer/óra sebességre gyorsult a járművel. Utóbb, tetézve a bajt, a sebességtúllépés csökkentése érdekében a vádlott – szakszerűtlenül – a légfékberendezés használata helyett villanyfékezésbe kezdett, ezzel azonban nem tudta megakadályozni, hogy a szerelvény nekiütközzön az R-3 számú vágányon álló üres kocsisornak. A baleset nyomán hét üres vagon is kisiklott, továbbá a mozdony és három kocsi jelentős mértékben megrongálódott, melynek következtében több tízmillió forintot elérő anyagi kár keletkezett.

A balesetben a tolatásvezető nyolc napon belül gyógyuló, könnyű zúzódásos sérüléseket szenvedett el.

A vádlott számos, a vonatvezetésre vonatkozó kiemelt szabályt – így a mozdonyszemélyzet részére szóló utasítást, a forgalmi utasítást és a fékutasítást – is megszegte, ezzel pedig gondatlanságból más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyeztette.

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt benyújtott vádiratában a figyelmetlen mozdonyvezetővel szemben közérdekű munka büntetés, valamint vasúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában