Katasztrófavédelem

2022.05.12. 11:54

A Heves megyei tűzoltók felhívták a figyelmet az otthonainkban leselkedő veszélyekre

Szerdán összesen 5 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. Az 1 tűzesetet és 2 műszaki mentést 5 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 2 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

HEOL

A hatvani tűz oltása

Forrás: Zsákai Levente/HMKI

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, szerda délelőtt az egri hivatásos tűzoltók egy egri ingatlanba segítettek bejutni a mentőknek.

Két-háromszáz négyzetméteren égett a szemét tegnap délután Hatvanban, egy Csányi úti hulladéklerakóban. A város tűzoltói három gépjárművel vonultak az esethez, a tüzet ötven perc alatt, három vízsugárral fojtották el. A munkálatokat egy lánctalpas munkagéppel is segítették, földdel takarták be az izzó-égő részeket. A rajok az utómunkálatok során átforgatták, majd átnedvesítették a szemetet, hogy ne maradjon benne parázs.

Otthonainkban is leselkedhet veszély

A szén-monoxid-érzékelő jelzésekor azonnal elhagyták a lakást a benne élő emberek este Egerben, az Ostorosi úton. A város hivatásos tűzoltóit riasztották a helyszínre, akik méréseket végeztek és kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét a fürdőszobában, egy gázüzemű átfolyós vízmelegítő környezetében. Az egység értesítette a gázszolgáltatót és a kéményseprőket, az eset során senki nem sérült meg.

Az otthonunkban eltöltött idő is számos veszélyt rejthet magában.

Az egyik legnagyobb veszély egy mérgező gáz, a szén-monoxid jelenléte, ami fűtési időszakon kívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált.

A köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezett színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb gáz forrása lehet minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A tegnapi eset is rávilágított arra, hogy egy jól működő vészjelzővel a mérgezések és a tragédiák elkerülhetők.

A legbiztonságosabb megoldás, ha az érzékelő jelzésekor azonnal a szabadba távozunk, értesítjük a tűzoltókat és hagyjuk, hogy védőfelszereléseikben mérésekkel megállapítsák, veszélyben vagyunk-e lakhelyünkön.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre. A Heves Megyei Ellátási Csoport kéményseprőivel rendszeresen ellenőriztessük kéményüket és fűtőeszközeiket, akik egész évben, az állampolgárok számára ingyenesen rendelkezésünkre állnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában