Bűnügy

2022.05.12. 17:20

Egy ágyneműtartóból került elő az egri boltban ellopott pénz

Nehéz perceket élt át az az egri vállalkozó, akitől vásárlás közben jelentős összeget lopott el egy tolvaj. Pénzét és iratait bravúros nyomozás után kapta vissza.

Szilvás István

Kaló József egyesületi elnök (balra) köszönte meg a vállalkozó nemes gesztusát

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

– Ez is megvolt – lépett ki a bankból Bálint László, aki azon a pénteki napon jelentősebb összeget vett fel vállalkozása várható kiadásaira. Aztán arra gondolt, hogy mielőtt hazamenne, beugrik az egyik lajosvárosi boltba, s bevásárol, mert vendégeket várt a hét­végére. 

Az üzletben nem volt nagy tömeg, tolongás nélkül vette le a polcokról a szükséges dolgokat. A bevásárlókocsiba tett egy fél karton sört is, aztán úgy vélte, talán kevés lesz, inkább kicseréli egy teli rekeszre. 

– Miután már a pénztár felé tartottam, a kezemben volt a tárcám. Ahhoz azonban, hogy ki tudjam cserélni a sört, útban volt, letettem hát egy közelben lévő doboz tetejére. Egy percig sem tartott a csere, de mire nyúltam volna érte, már csak a hűlt helyét találtam – idézi fel a senkinek nem kívánt esetet a férfi. – Odarohantam a pénztárhoz, hogy zárják be az ajtókat, mert ellopták a tárcámat, s a tolvajnak még itt kell lennie. 

A bolt zárására nem volt lehetőség, ám azonnal a segítségére sietett az üzlet biztonsági őre, aki visszapörgette a kamerák felvételét. Kiderült, az óvatlanul letett tárcát a vállalkozó mögött álló vásárló emelte el, s nyomban el is tűnt vele. Látható volt, hogy sietve kirámolja az előzőleg vásárolt cikkeket, majd az üres kocsival villámgyorsan távozik a boltból. 

Az időközben a helyszínre érkező rendőrjárőr kiderítette, hogy abban az időben egy munkásokkal teli furgon hajtott el a parkolóból. Ezzel megkezdődött a bűnüldözők csapatmunkája. A leadott információk alapján a rendőrök az Almár felé vezető úton ismerték fel, s állították meg a jelzett járművet. Átkutatták az autót, kikérdezték az utasokat, de nem találtak semmit. Megtudták viszont, hogy az egyik társuk nem tartott velük a vásárlás után, így az üzlet biztonsági őre által adott személyleírás alapján ráterelődött a gyanú. Az Egri Rendőrkapitányság két nyomozója – Mata Dávid r. hadnagy és Márkus Sándor r. főtörzsőrmester – forró nyomon elindult a feltételezett tolvaj után, akiről kiderült, hogy Ózdon lakik. 

– Megtaláltuk a címet, bementünk a házba, ahol a hozzátartozók azt állították, hogy a rokonuk még nincs otthon. Ám a kutatás során az egyik mellékhelyiség sötét zugában rátaláltunk a keresett férfira, s az ágyneműtartó rekeszéből háromezer forint híján előkerült az ellopott összeg is – mesélte Mata Dávid, aki elmondta: az Egerbe történő előállítása közben a férfi bevallotta, s megmutatta, hogy az Egri úton hol dobta el a kifosztott tárcát. 

A bűntény felderítése olyannyira sikerrel zárult, hogy Bálint László akkor éjjel visszakapta a pénzét és az iratait. A rendőrök a tettes elszámoltatása után az ügyet átadták az illetékes ügyészségnek. 

A történet itt még nem ért véget. A meglopott vállalkozó – mint mondta – a saját esetén tapasztalta meg, hogy mit jelent a rendőrség szlogenjében a „szolgálunk” kifejezés. Úgy érezte, hogy hálával tartozik a kitartó és bravúros nyomozás résztvevőinek, amit pénzjutalom formájában kívánt kifejezni. A rendőrség belső szabályzata azonban ezt nem tette lehetővé, maradt hát a szóbeli köszönet. Egyelőre... 

Jó célt kívánt támogatni a vállalkozó -...Egyelőre, mert Bálint László nem érezte elegendőnek, hogy a jutalmazásra tett ajánlatának elutasítása után a lapunkban megjelent olvasói levelében tette közzé: a rend őrei nemcsak kötelességtudatból vizsgáztak kitűnőre, hanem emberségből, s együttérzésből is. Tovább kereste a lehetőséget arra, hogy a jutalmazásra szánt összeget valamilyen, a rendőrséggel kapcsolatos jó célra fordíthassa. Ismeretségi körében így talál rá az Egri Szent György Nyugdíjas Rendőr Egyesületre, amelynek nemrég lezajlott közgyűlésén a közösség támogatására 60 ezer forintot nyújtott át Kaló József ny. r. ezredesnek, az egyesület elnökének. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában