Fészekalj mentés

2024.05.29. 06:52

Két csonka gólyacsalád kezdhetett együtt új életet

Az árván maradt fiókák és a kicsinyeiket elvesztő gólyapár már egy családként élnek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei mindent megtettek a két csonka gólyacsalád megmentése érdekében.

Hornyák Réka

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztott meg egy nem mindennapi történetet két csonka gólyacsaládról, akik tragédia után együtt kezdhették újra életüket. Május 12-én áramütés érte Heréden a focipálya mellett az ott költő gólyapár egyik tagját, melyről másnap, május 13-án hétfőn értesítették a nemzeti park őrszolgálatát. Molnár Márton vonult ki a helyszínre, aki azonosította gyűrűje alapján a helyben költő madarat és kiderült, hogy az ott fészkelő egyed pusztult el. Ekkor, a még a életben lévő szülő a fészken volt a fiókák felett, de etetni már nem tudta őket, mivel nem volt párja, aki leváltsa. 

Az aprócska gólyák
Forrás: BNPI

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az MVM Émász Áramhálózati Kft. szakembereitől kért segítséget, a fészekhez való biztonságos feljutáshoz. Az MVM szakemberei egy emelőkosaras géppel feljuttatták a nemzeti park kollégáját a fészekhez, amiben 5 pár napos fióka volt. Az ilyen kis fiókáknak azonban még folyamatos szülői felügyeletre van szükségük, ezt azonban csak 2 gólya képes ellátni, mivel állandóan váltaniuk kell egymást. Az etetésen túl a fiókáknak hideg időben melegítésre, csapadéktól óvásra, tűző nap esetén árnyékolásra, ragadozók elleni védelemre is szükségük van. A fennálló veszélyhelyzet miatt a nemzeti park szakértői a fészekalj kimentése mellett döntöttek. 

Mint írják, a kis gólyák első körben egy szakértőhöz, Harmos Krisztiánhoz kerültek, aki május 17-ig viselte a kicsik gondját. A Vidra Verda segítségével aztán elvitték a fiókákat Budapestre, az Állatkerti Vadállatmentő Központba, ahol lelkes gondozók vették oltalmuk alá a fiatal gólyákat. 

Ezalatt, míg a herédi kis gólyák az állatkertben gyarapodtak, pünkösdvasárnap érkezett egy újabb bejelentés a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz, miszerint a szügyi fészekben valami gond van a gólyafiókákkal. A problémát a szügyi gólyakamera nézői szombaton észleltek először. Sajnos igazuk lett, mert 19-én délután fél kettőkor az utolsó elpusztult fiókát tette ki a tojó a fészek szélére. A nemzeti park szakemberei egyeztettek a kamerát működtető helyi önkormányzattal, majd Frenyó Gábor, Szügy polgármestere begyűjtötte a 4 elpusztult fiókát és leellenőrizte a fészket, ahol már csak 1 tojás maradt. 

A fiókákat vesztett gólyapár azonban nem hagyta el a fészket, ott maradt a két gólya a megmaradt tojáson még pünkösdhétfőn is, annak ellenére, hogy az egy bezápult tojás volt. Ez a helyzet viszont lehetőséget teremtett a beavatkozásra, hogy a nemzeti park szakemberei egy új fészekaljat hozzanak létre a herédi fiókákból a szügyi gólyafészekben. 

Így jött létre a két csonka gólyacsaládból egy új fészekalj

Némi szervezés után kedden, Bíró Gábor önkéntes segítségével 2 gólyafiókát visszaszállítottak Nógrádba, majd tovább Szügy községbe, ahol behelyezték őket a fészekbe. Mint írják, az ilyen dajkásításoknak mindig megvan a veszélye, hiszen kérdéses, hogy a pótszülők miként reagálnak az új jövevényekre. A madarak döntő többségénél a szaglással történő azonosításnak ugyan nincs szerepe, de ebben az esetben már nem volt élő fióka, tehát az etetési kulcsinger már két napja nem működött. A kamerának hála azonban nyomon tudták követni az eseményeket és láthatták, hogy hogyan reagál a gólyapár a fészekbe történő visszatéréskor. 

Mint írják a szakemberek, némi hezitálás után a tojó madár ellenőrizte a fészek új tartalmát, csőrével meggyőződött arról, hogy életképesek-e a fiókák, amely emelgetésből és nem túl kedves bökdösésekből állt. A fiókák átmentek a teszten és befogadásra kerültek. A fiókákra ülés előtt viszont a tojó minden ételmaradékot kidobott a fészekből, nemcsak a nemzeti park munkatársai által a fészek mellé helyezett apró halakat, hanem a madár által visszaöklendezett nagy falatokat is. 

A következő napokban próba elé állt az új család, mivel május 21. és 25. között több alkalommal komolyabb csapadék esett Nógrád vármegye szerte, így Szügy községben is. A madármentők aggódtak, nehogy felfázzanak a fiókák, különösen azért, mert mint a boncolásból kiderült, az eredeti fiókák tüdőgyulladástól pusztultak el, melynek kiváltó oka felfázás és bakteriális fertőzés volt. Szerencsére azonban a szülők gondosan óvták és etették a kicsiket, így felmerült még egy testvérük melléjük helyezésének lehetősége, melyet május 25-én este meg is valósítottak. Ez a fióka már csak belecsöppent a jóba, őt már nem tesztelték a szülők. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei azért vesződtek annyit a gólya fészekalj eredeti, természetes környezetébe való visszahelyezésével, mert fontos megőrizni a természetességet. Mint írják, csak a fészekben nevelkedett gólyák képesek a faj normális viselkedésének mintázatait eltanulni. Az ember által nevelt egyedek sajnos imprintálódnak, olyan tulajdonságokat, viselkedési normákat is felvehetnek, amely nem a faj sajátja, például nem félnek az embertől és az élelmet is tőlük várják. 

Ezek elkerülése és a természetesség megőrzése végett a szakemberek igyekeznek minden mentett fiókának a mihamarabbi adoptálásra, ha erre van mód. Van olyan fészek, odú, szülőpár, ahová egy vagy több fióka is biztonsággal, az eredeti fészekalj veszélyeztetése nélkül kihelyezhető. A szügyi esetben, mivel a teljes fészekalj elpusztult, 3 fióka kihelyezésére is lehetőség volt, más esetekben csak 1-1, maximum 2 fiókával lehet gyarapítani a fészekaljakat. Ez a sors vár az állatkertben maradt 2 fiókára is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában