Rablás

2022.06.21. 10:54

Az egri illatszertolvaj egy tusfürdővel dobta meg a biztonsági őrt, hogy elmeneküljön

Rablást követ el, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz. Ezt a súlyos bűncselekményt a jogalkotó két évtől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

HEOL

A Gyöngyösön kirabolt üzlet

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal, hogy rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot, illetve az élet, vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz. Ennek a cselekménynek ugyanolyan súlyos következményei vannak, mint a fent említett esetnek.

Az Egri és Gyöngyösi Járási Ügyészség most egy-egy ilyen ügyben emelt vádat

  • Az Egri Járási Ügyészség rablás bűntettével vádolja azt a 43 éves férfit, aki 2021 nyarán az egri Dobó téren található egyik üzletből az övtáskájába rejtve eltulajdonított egy nagy értékű illatszert. A vádlott a kasszánál a kosarába helyezett apróságot kifizette, majd távozni akart a helyiségből. Ekkor a bolt biztonsági őre intézkedni kívánt vele szemben, amit a férfi nem vett jó néven és a kijárat felé indult. A biztonsági őr megpróbálta megállítani a menekülő tolvajt, lefogta őt, de a férfi erre ellökte és tenyérrel arcon ütötte a jogszerűen eljáró alkalmazottat. A vádlott menekülés közben egy tusfürdővel még meg is dobta a nyomába eredő biztonsági őrt, aki látva a gyorsaságát felhagyott az üldözésével.
  • A Gyöngyösi Járási Ügyészség vádirata szerint egy helyi lakosnak több kisebb lopás mellett rablás bűntette miatt is felelnie kell. A férfi 2021 novemberében a város főterén található üzletből szintén egy értékes illatszert lopott el, melyet a pénztáros észrevett és a bejárati ajtó elé állva kívánta feltartóztatni a vádlottat. A terhelt azonban fizikai fölényét kihasználva rángatni és lökdösni kezdte az eladót, majd amikor sikerült a menekülésének útjából a nőt végleg ellöknie, elszaladt a helyiségből, sikeresen megtartva az ellopott parfümöt.

A vádhatóság mindkét esetben mértékes indítványt tett a vádiratában arra az esetre, ha a támadók beismerik bűnösségüket az előkészítő ülésen. Az egri ügyben 4 év, a gyöngyösiben 2 év 6 hónap szabadságvesztés kiszabása került indítványozásra az ellopott dolgok megtartása érdekében erőszakot alkalmazó tolvajból lett rablókkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában