Baleset

2022.06.02. 10:01

Mindig a vonat az erősebb - ismét súlyos sérülést okozott a figyelmetlenség Visontánál

Az elmúlt napon a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén egy anyagi káros és kettő személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés.

HEOL

Nagyon figyeljünk a vasúti átjárókban

Forrás: police.hu

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője közölte portálunkkal, hogy Vécs és Visonta között, 2022. június 1-én délután egy arra közlekedő személyautó sofőrje feltehetőleg figyelmen kívül hagyta a vasúti átjáró tilos jelzését és oda behaladva összeütközött az érkező villanymozdonnyal. A gépjármű sofőrje súlyosan megsérült a balesetben.

Jászárokszállás és Visznek között, 2022. június 1-én este, egy személyautó egy kanyarban lesodródott az úttestről és a vízelvezető árokba csúszott. A járművet vezető férfi a helyszíni adatok alapján súlyos sérüléseket szenvedett.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét az alábbiakra:

  • A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.
  • Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.
  • A vasúti átjárón csak folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 kilométer/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.
  • Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.
  • Ha a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik, minden esetben meg kell állnunk az átjáró előtt. Csak azután szabad továbbhaladni, ha meggyőződtünk róla, hogy nem jön vonat!
  • Fénysorompónál az jelzi az üzemzavart, ha egyik fény sem világít!
  • A tilos jelzés a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik, de még a megkülönböztető jelzést használó járművekre is!
  • A telefonálás is elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre a sofőr.
  • Az esetlegesen szembe sütő nap elvakíthatja a jármű vezetőjét, aki nehezebben veheti észre a fényjelző készülék jelzését. Ugyanígy a fényjelzőre rásütő nap is okozhat észlelési problémát.

Minden körülmény között tartsuk be a fenti szabályokat, és csak akkor hajtsunk át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtünk arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában