Közúti veszélyeztetés

2022.07.13. 06:55

Figyelmetlen sofőr miatt halt meg a vétlen autós Gyöngyösnél

A közúti közlekedési balesetek legtöbbször figyelmetlenségből adódnak.

HEOL

A gyöngyösi baleset helyszíne: a sofőr későn észlelte, hogy le akar kanyarodni

Forrás: Egri Járási Ügyészség

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint a büntetést a törvényben meghatározott keretek között, céljának szem előtt tartásával úgy kell kiszabni, hogy igazodjék a bűncselekmény tárgyi súlyához, a bűnösség fokához, az elkövető társadalmi veszélyességéhez, valamint az egyéb enyhítő és súlyosító körülményekhez – közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós, a Heves Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivő ügyésze.

A szakember arra is kitért, hogy a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a büntetési tételek a következők: alapesetben a bűntény egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szankció maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás előidézése esetén három évig terjedő szabadságvesztés, egytől öt évig terjed, ha a deliktum halált okoz és kettőtől nyolc évig, ha több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséggel jár.

Az Egri Járási Ügyészség most több közúti baleset okozása miatti bűnügyben is vádat emelt

  • Közúti baleset okozásának alapesete miatt nyújtott be vádiratot azzal a besenyőtelki férfival szemben, aki 2020 őszén nagyméretű járműszerelvényével Erdőtelek külterületén az útról balra, egy telephelyre kívánt bekanyarodni, azonban figyelmetlensége miatt nem jól mérte fel a vele szemben közlekedő és elsőbbségi helyzetben lévő kisteherautó távolságát, emiatt a lassú kanyarodás közben a sértett a járművével a fékezése ellenére a vontató jobb oldalának ütközött. A balesetben a furgon vezetője térdkalács-törést szenvedett.

Az ügyészség a gondatlan járművezetővel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

  • Az Egri Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a középkorú férfi ellen, aki 2021 februárjában Egerben, a Széchenyi úton egy zebrát figyelmetlenül közelített meg az autójával, s az ott sétáló gyalogost az átkelőhelyen – annak nagyjából a közepén – elgázolta. A baleset következtében a sértett sípcsonttörést és térdszalagszakadást szenvedett.
  • A központi járási ügyészség a fenti minősítéssel egyező bűntény miatt emelt vádat az ellen az 53 éves nő ellen, aki még 2020 februárjában az egyik Gyöngyösről kivezető úton a belső sávban haladt autójával, azonban későn észlelte, hogy úti célja miatt le kellene térnie a Karácsondi út irányába. Ezért gyors sávváltást határozott el, mely manővert figyelmetlenül kezdett meg, s a külső forgalmi sávban összeütközött az ott szabályosan közlekedő másik kocsival. A balesetben a vétlen autó utasának eltörött egy bordája.

A vádhatóság mindkét figyelmetlen autóvezetővel szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

  • Az Egri Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja azt a tarnazsadányi férfit, aki 2020 telén kedvezőtlen időjárási körülmények között haladt autójával Kiskörére, miközben nem az útviszonyoknak megfelelően megválasztott sebessége miatt megcsúszott, majd az ellenkormányzás ellenére árokba borult. A balesetben két utas is maradandó sérüléseket szenvedett. Egyiknek a bal lába, a másiknak pedig a jobb keze sesebesült meg súlyosan.

A járási ügyészség a vádlott ellen felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

  • A vádhatóság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen az 57 éves férfi ellen, aki nem sokkal 2021 karácsonya után a 24. számú főúton Gyöngyös felé haladt tehergépkocsijával, amikor figyelmetlensége miatt áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsinak. A szabályosan haladó autót vezető vétlen sértett az ütközés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen elhunyt.

Az ügyészség a büntetlen előéletű, figyelmetlen járművezetővel szemben felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában