A házijog védelme

2022.09.02. 10:07

Kizárta a nővérét zárcserével az egri lakásból a vádlott

A Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekmény az is, ha valaki mást erőszakkal megakadályoz abban, hogy a lakásába, egyéb helyiségébe, vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre bemenjen.

Sz. Z.

– A jogalkotó ebben az esetben a zavartalan lakáshasználathoz fűződő jogot, az úgynevezett házijogot védi, ennek megfelelőlen közömbös, hogy ki az adott ingatlan tulajdonosa – ismertette portálunkkal a jogszabályt a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész hozzátette: – A sértett minden esetben a ténylegesen bentlakó személy, az elkövető pedig az, aki például önkényesen zárat cserél, a tulajdonviszonyoktól függetlenül.

Egerben tavaly egy 52 éves férfi egy rokona sérelmére magánlaksértés vétségét követte el, ami miatt most az ügyészség vádat emelt ellene. A vádirat arról szól, hogy a vádlott testvére 2011 tavaszán a haszonélvezeti joggal rendelkező szülők engedélyével, és a lakástulajdonos terhelt tudtával költözött be abba az egri lakásba, amelyben azután tíz évig életvitelszerűen lakott. A múlt esztendő februárjában azonban a tulajdonos felszólította, hogy költözzön ki, aminek nem tett eleget. Erre a férfi röviddel később dolog elleni erőszak alkalmazásával lecserélte mindkét bejárati ajtón a zárat, amivel kizárta a nővérét az általa lakott ingatlanból.

– Az Egri Járásbíróságra benyújtott vádiratában az Egri Járási Ügyészség – tárgyalás mellőzésével – jóvátételi munka mellett pártfogó felügyelet elrendelését indítványozta az ügyben – ismertette a tényeket a főügyészségi sajtószóvivő.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában