Rablók

2022.10.16. 07:01

Fellökték, ütötték is az ártatlan járókelőket a táskájukért Hevesen, Gyöngyösön

A rablók durva, erőszakkal együtt járó támadások alkalmazásával szereznek meg értékeket más emberektől.

Szalay Zoltán

Útonállásszerű elkövetés, amikor a rabló közterületen veszi el más táskáját

Forrás: Shutterstock

A Belügyminisztérium Statisztikai Osztályának mutatói arról árulkodnak, hogy Heves megyében az elmúlt öt esztendőben húsz-harmincas nagyságrendben következtek be ilyen bűntények. 
Érdemes pár példát említeni. Rablásról érkezett bejelentés a rendőrségre szeptember 13-án reggel hat óra körül. A Gyöngyösi Rendőrkapitányság munkatársai a helyszíni adatgyűjtést követően, három órán belül elfogták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható két vécsi lakost. A 21 és 24 éves ifjak a hajnali órákban megjelentek egy idős vécsi lakos otthonánál, és italt kértek tőle. Addig-addig beszélgettek, hogy végül az ott lakó beengedte őket, és közösen folytatták az iszogatást. Kis idő elteltével elkezdtek kutatni, átnézték a ruhákat, amiért a ház tulajdonosa kérdőre vonta őket. Ekkor az idősebb elkövető késsel a kezében azt kérdezte tőle: „Ugye tudod, hogy ez mi?”. 

A házigazda annyit válaszolt, hogy nincs pénze, értéke sem, s megmutatta a pénztárcáját. Ezután a tettesek átmentek a melléképülethez, berúgták az ajtaját. Amíg ott szétnéztek, a sértett el tudott menekülni. Később kiderült, a támadók személyes iratokat, bankkártyát, aprópénzt, karórát, kést zsákmányoltak. 

Amikor a rendőrök elfogták őket, a fiatalabbnál – aki ellen már több vagyon elleni és más bűntény gyanúja miatt is eljárnak a hatóságok – megtalálták a sértett iratait, s egy korábbi lopásból származó mobiltelefont is. A nyomozók őrizetbe vették a két gyanúsítottat és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amit a bíróság szeptember 15-én elrendelt. 

Egy hevesi lakost a bűnüldözők azzal gyanúsítanak, hogy szeptember 15-én 23 óra körül Hevesen, a Hellebronth utcában rátámadt egy ott sétáló nőre, akinek a fejét többször megütötte. Miután a sértett elesett, a férfi kivette a kezéből a táskáját, amivel elinalt. 
A Hevesi Rendőrkapitányság munkatársai fél órán belül elfogták a 21 éves férfit, akinek az otthona udvarán parkoló autójában a kutatáskor megtalálták a táskát, amelyből már hiányzott a pénz, a kulcs, a személyes irat, a belépőkártya és pár egyéb használati tárgy. A nyomozók rablás bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették az illetőt, aki kihallgatásakor beismerő vallomást tett. A bíróság szeptember 16-án elrendelte a letartóztatását. 


A Gyöngyösi Rendőrkapitányság Felderítő Alosztálya rablás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki július 14-én 17 óra körül Gyöngyösön, a Juhász Gyula úton hátulról fellökött egy nőt. Letépte a válltáskáját, s elszaladt a helyszínről. Pár utcával odébb hasonló módszerrel egy másik nőtől is elvette a táskáját. Az információk alapján a gyöngyösi nyomozók látókörébe került egy pásztói férfi, akit a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársaival közösen szeptember 26-án hajnalban az otthonában elfogtak. Őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki, melyen beismerő vallomást tett. 

A büntetőtörvény úgy rendelkezik, hogy a rablás elkövetője – jogerős bírósági ítélettel – alapesetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Minősített eset, amikor a tettesek fegyveresen, felfegyverkezve, csoportosan, bűnszövetségben, jelentős értékre, hivatalos, külföldi hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy sérelmére, hivatalos eljárása, illetve feladata teljesítése során, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére valósítják meg. Öttől tíz évig kerülhetnek rács mögé. A szankció öttől tizenöt esztendeig szabható ki arra, aki a rablást különösen nagy vagy ezt meghaladó értékre követi el. Az erre a bűntényre való előkészület is vétség, amiért két év fegyintézeti elhelyezés járhat.

 A Btk. 365. szakaszának első bekezdése tartalmazza a deliktum (bűntett) törvényi tényállását. A rendelkezés értelmében az valósítja meg ezt a bűncselekményt, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, továbbá öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi. Ez a rablás alapesete, ami bűntett, és kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli a jogszabály büntetni. 

A rablás védett jogi tárgya kettős, hiszen sérti a tulajdonviszonyokat, illetve az emberek cselekvési, személyi szabadságát. Fontos feltétel, hogy az elkövető kényszerítő tette ne járjon emberi élet kioltásával. A bűncselekmény elkövetési tárgya az idegen, ingó és értékkel rendelkező dolog, s ez a bűntény bármilyen csekély érték esetében megállapítható. A passzív alanya az a személy, aki a dolgot birtokolja. Ezek köréből ki kell zárni azokat, akiket lerészegítettek, a holmijuk, értékeik elvétele ugyanis kifosztás megállapítására alkalmas. 

A rablást kétfordulatú cselekményként határozza meg a büntetőtörvény. Az első a kényszerítés, a második a tárgy, a dolog elvétele.  Az előbbi többféle módon történhet, erőszak, élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetés alkalmazásával, illetve a sértett öntudatlan, valamint védekezésre képtelen állapotba helyezésével. A Btk. már említett 365. szakaszának második bekezdése külön is rendelkezik arról, hogy rablásnak számít az is, ha például a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában