Garázdaság

2022.10.07. 07:00

Hajánál fogva húztak végig az utcán Demjénben egy nőt, sniccerrel fenyegetett fiatalokat egy férfi az egri belvárosban

Sniccerrel hadonászott és fenyegette a fiatalokat egy egri férfi. Alumínium útjelző táblával csapkodott a dühöngő másik férfi a megyeszékhelyen. A garázdaság meglehetősen gyakori bűncselekmény szűkebb hazánkban, ezt mutatják az adatok.

Szalay Zoltán

Az Egri Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt nyújtott be vádiratot egy egri férfi ellen, aki 2021 novemberében egy este egy egri dohánybolt előtt többekkel szóváltásba keveredett. Egyiküket az ajtó elé hívta verekedni, sikertelenül. A csoport tagjai a további konfliktus elkerülése érdekében elindultak a helyszínről, ám a vádlott utánuk szaladt, közben magához vett egy alumínium útjelző táblát, amelyből kihúzta a tartórudat. A menekülők ezt látva befutottak egy lépcsőházba, de a dühöngő az útjelző táblával nagy erejű ütést mért a bejárati ajtóra, amivel kitörte annak üvegét. Ezzel 35 ezer forint rongálási kárt okozott, a cselekménye alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat keltsen. Az ügyészség szabadságvesztés-büntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta. 

Az előbbihez hasonló a megítélése annak az ügynek, amelyben a vád szerint egy 47 éves férfi 2021 nyarán Egerben, az Erzsébet udvarban belekötött egy fiatalokból álló társaságba. Sniccerrel hadonászott egyikük arcától és mellkasától tíz centire, s életveszélyesen megfenyegette a társaság tagjait. Az ügyészség vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés- és pénzbüntetés kiszabására, és arra tett indítványt, hogy a bíróság kobozza el az elkövetés eszközéül szolgáló tapétavágó kést. 

Szintén a megyeszékhelyen működő járási ügyészség nyújtott be vádiratot az ellen az egri férfi ellen, aki 2021 nyarán Feldebrőn a gépkocsijával megállt a nőismerőse járműve mögött, s vele a járműből kiszállva vitába keveredett. Az indulatos vádlott letörte a sértett autójának hátsó ablaktörlő lapátját, amellyel több helyen megütötte a személygépkocsit, amiben megközelítőleg 100 ezer forintos kárt okozott. A férfi ezután az eszközzel a nő kezére csapott, továbbá tenyérrel még arcon is vágta őt. A vádhatóság garázdaság és kisebb kárt okozó rongálás, továbbá könnyű testi sértés vétségével vádolja a magából kikelt embert. Az ügyben az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. 

 

Nők a garázdaság tettesei, sértettjei
Garázdaság címén emeltek vádat az ügyészségek olyan esetekben is, amikor nők voltak az elkövetők, s a sértettek is. Egy 30 éves hölgy 2021 márciusában Demjénben az utcán haragosát a hajánál fogva lerántotta a földre, majd a járda felől húzni kezdte az úttest irányába. Maga is elesett, de a földön lábaival átkulcsolta és leszorítva tartotta a sértett nyakát. A megtámadott édesanyja vetett véget a csatának. A Füzesabonyi Járási Ügyészség garázdaság vétségével vádol egy 29 éves nőt, aki idén februárban részegen egy besenyőteleki dohányboltban szidta és verekedésre szólította fel az ott dolgozó női alkalmazottat. Dulakodni is kezdett vele, aki próbálta valahogy elhárítani a támadást. Az üzletbe érkező vevők távolították el a vádlottat az üzletből. A vádhatóság a vádiratában jóvátételi munka intézkedés alkalmazására tett indítványt azzal, hogy a bíróság annak tartamára rendelje el a terhelt pártfogó felügyeletét. 

A Belügyminisztérium Statisztikai Osztályának mutatói arról árulkodnak, hogy évenként hullámzó, de elég magas azoknak a bűntényeknek az aránya, amelyek kirívóan közösségellenes, erőszakos cselekedetek.

Jogi szakértők álláspontja szerint garázdaság esetében rendszerint a társadalmi együttélés szabályaival való szembehelyezkedés tapasztalható. A bűntett kizárólag aktív, ráadásul erőszakos magatartással valósítható meg, amely akár személy, akár dolog ellen irányulhat. 

A Büntető törvénykönyv 339. szakaszának első bekezdése úgy fogalmaz, hogy az valósítja meg ezt a tettet, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas másokban megbotránkozás, riadalom keltésére. Fontos feltétel, hogy akkor állapítható meg ez a bűncselekmény, ha súlyosabb bűntény nem valósul meg vele együtt. Az alapesete vétség, amiért két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető. 
A jogszabály rendelkezik minősített, azaz súlyosabb esetekről is. Ez lehet ítélet alapja, ha a deliktumot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen, felfegyverkezve vagy nyilvános rendezvényen követik el. 

Magyarázatra szorul a felfegyverkezve való elkövetés. Ez akkor valósul meg, ha az elkövető az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál. A minősített változatok bírósági kimondásakor akár három esztendőre is rács mögé kerülhet a vádlott. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában