Ítélet

2022.11.03. 20:00

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a párját csaknem halálra szúró nő

Az Egri Törvényszék csütörtökön tartott tárgyalást és hozott – egyelőre nem jogerős – elsőfokú ítéletet abban a büntetőperben, amelyben egy szűkebb hazánkban élő nőt emberölés bűntettének kísérletével vádol a Heves Megyei Főügyészség.

S. S.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hoszné dr. Nagy Tímea, a törvényszék sajtószóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a tárgyaláson a bíróság R. D. M. vádlottat emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek és ezért őt két esztendei börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés-büntetés végrehajtását öt évi próbaidőre felfüggesztette. A határozat rendelkező részében közölte továbbá, hogy a terhelt a szabadságvesztés végrehajtásának elrendelése esetén a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható legkorábban feltételes szabadságra. R. D. M.-nek a büntetőeljárás során az ő esetében felmerült bűnügyi költséget is meg kell fizetnie az államnak.

A törvényszék a történeti tényállást a vádban foglaltakkal egyezően állapította meg, s a büntetés kiszabása körében kizárólag enyhítő körülményeket tudott figyelembe venni, súlyosító körülmény nem merült fel.
Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Így egyelőre a döntés nem jogerős.
Mint azt korábban, a vádemelés idején portálunk megírta, a vádhatóság azért indítványozta a felelősségre vonást, mert a terhelt három esztendővel ezelőtt nyáron – italozás közben – egy késsel mellkason szúrta az élettársát. R. D. M. a cselekmény idején közös gyermekükkel volt terhes. A váddokumentum arra is kitért, hogy a bűncselekmény elkövetését megelőzően pár nappal az asszony olyan kijelentést is tett, hogy le fogja szúrni a párját. A fenyegetőzésből aztán 2019. augusztus 17-ére virradó éjjel valóság lett.

A vádindítvány azt tartalmazta, hogy azon az éjszakán a vádlott és a sértett egy baráti párral négyesben szórakoztak, s bizony gyakran néztek a pohár fenekére. Nem sokkal éjfél után a nő és az addigra erősen leittasodott sértett között ismét féltékenységi vita bontakozott ki. Az élettársak egyre hangosabban perlekedtek, s a szóváltás hevében a férfi egy alkalommal pofon ütötte a várandós párját. A hölgy ekkor kiment a konyhába, s onnan egy hat centiméter pengehosszúságú késsel tért vissza. A szúró-vágóeszközt jobb kezében, mellmagasságban, heggyel előre tartva a szobaajtóban állt meg.

Ekkor mindketten nagy lendülettel egymás irányába indultak el, majd összeütköztek. Az összecsapás során a terhelt a párját oly módon szúrta meg, hogy a kés hegye a férfi mellkasába hatolt. Igazságügyi orvosszakértői szakvéleményre alapozva a vádhatóság a vádiratában azt állította, hogy a bűncselekmény áldozatának a sérülése közvetlen életveszéllyel járt, s az élettárs életét csupán az egészségügyi intézményben időben alkalmazott műtéti beavatkozás mentette meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában