Hamisítás

2022.11.07. 11:02

Hamis pólót árult az egri piacon a fiatal férfi, a vámhivatal elkapta

Közvetítői eljárás keretében próbálnak megegyezni a francia céggel.

HEOL

Egy 23 éves férfi ellen azért indult nyomozás, mert a vámhivatal munkatársai tetten érték őt azon, hogy tavaly májusban Egerben, a Kisasszony piacon hamis márkajelzéssel ellátott pólókat árult. A ruhadarabok egy neves francia divatcég védjegyoltalom alatt álló logóival voltak ellátva annak ellenére, hogy a gyártáshoz a sértett cégnek nem volt semmi köze. Mindezt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

Hozzátette, a gyanúsított az iparjogvédelmi jogok megsértése vétségének minősülő cselekményével 365.659 forint vagyoni hátrányt okozott a sértett külföldi vállalkozásnak, amelynek hazai képviselője beleegyezett a közvetítői eljárás lefolytatásába, feltehetően a cégnek járó elégtétel érdekében.

A jelenleg hatályos büntetőeljárási törvényünk rendelkezik a közvetítői eljárásról, ami a jogszabály szerint az adott bűnügyben a gyanúsított és a sértett megegyezését, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő eljárás. Ennek lefolytatása az ügyészség döntésétől függ, ugyanis az ügyész az, aki a közvetítői eljárás céljából – az érintettek nyilatkozatát szem előtt tartva – felfüggesztheti a büntetőeljárást. Amennyiben abban a vádemelés feltételei egyébként fennállnak, a gyanúsított az elkövetést beismerte, valamint a közvetítői eljárásban a bűncselekmény következményeinek jóvátétele várható, feltéve, hogy az ügyészi álláspont szerint a büntetőeljárás lefolytatása mellőzhető, és a közvetítői eljárás a büntetés kiszabásának elveivel nem ellentétes - közölte a szakember.

Ezeknek a feltételeknek az együttes fennállása esetén az ügyészség határozatot hozhat a büntetőeljárás hat hónapra történő felfüggesztéséről, melyet a közvetítői eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, az illetékes kormányhivatalnál működő pártfogó felügyelői szolgálatnak is megküld. Magának a közvetítői eljárásnak a részletes szabályait külön törvény állapítja meg. Ha a közvetítői eljárás során a sértett és a gyanúsított között e külön törvény szerinti megállapodás létrejön, a közvetítő a megállapodást megküldi az ügyészségnek, ahol ennek alapján sor kerülhet a büntetőeljárás megszüntetésére, amennyiben az ügyészség a megállapodást nem kifogásolja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában