Katasztrófavédelem

2022.11.02. 14:52

Ijesztő adat: idén már 39-szer keletkezett tűz a kéményekben Heves megyében

A négynapos hosszú hétvégén több ház kéménye is lángra kapott szűkebb hazánkban.

HEOL

Forrás: Shutterstock

A megyei katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint szombat délután Nagyvisnyón a fő úton egy családi ház kéményében keletkezett tűz. A bélapátfalvai önkormányzati és a szilvásváradi önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat. Éjszaka a gyöngyösi hivatásos tűzoltók vonultak Vécs Kossuth Lajos útjára, kéményben keletkezett tűzhöz. Az egység a kéményben a parázslást megszüntette, majd értesítette a kéményseprőket. A kémény a lerakódott korom miatt veszélyessé vált, felülvizsgálatig használni azt nem lehet.

Mint arról a katasztrófavédelem beszámolt, idén megyénkben 39 alkalommal keletkezett tűz a kéményekben, Az ilyen tüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az égéstermék-elvezető nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom, kátrány meggyullad. Minden hetedik lakástűz a kéményből indul ki. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprőkkel ezekben az esetekben időpontot kell egyeztetni. Ezt ezen az oldalon vagy a 1818-as hívószámon az 1-1-9-1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni. A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kéményeket évente ajánlott ellenőriztetni. A gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseket kiszolgáló kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente ajánlott kéményseprőt hívni. A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában