Súlyos testi sértés

2022.11.08. 12:42

Maradandó sérüléseket szenvedett a férfi, akit mezőtárkányi ismerőse földhöz vágott

Akár három éves büntetést is kaphat a súlyos testi sértés okozója.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Füzesabonyi Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntette miatt az ellen az 51 éves férfi ellen, aki még 2020-ban az államalapítás ünnepének napján a sértettel együtt ünnepelt Füzesabonyban, majd gyalog elindult haza Mezőtárkányra. A sértett szerette volna, ha a férfi továbbra is a társaságukban marad, ezért a vádlott után ment és kérlelte, hogy maradjon. A terhelt ezt egy idő után megelégelte és a férfi karját megfogva, a vállán keresztül átdobva a földhöz vágta ismerősét, majd folytatta útját.

A sértett a cselekmény következtében a sípcsont és a szárkapocscsont darabos törését szenvedte el, mely sérülései maradandó fogyatékossággal –mozgásbeszűküléssel – gyógyultak.

A vádhatóság  felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, tájékoztatott dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Az Egri Járási Ügyészség közleményéből kiderül: minden szándékos bűncselekménynek van úgynevezett befejezett, illetve kísérleti alakzata. Kísérletről akkor beszélünk, ha az elkövető a szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be. A kísérletre a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni. Erre a szabályra tekintettel a bíróság például a súlyos testi sértés bűntette kapcsán a három éves büntetési tétel keretein belül szabhatja ki a büntetést kísérlet esetén is, azonban a súlyos eredmény elmaradását ilyenkor nyomatékos enyhítő körülményként kell figyelembe venni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában