Csalás

2022.11.07. 13:04

Telefonon támadnak a csomagküldős csalók az ünnepek közeledtével

Idén is megkezdődött az ünnepi készülődés az adventi időszakra, ezt jelzik az az elmúlt két-három hétben megszaporodott csalások is. Persze csalások történnek egész évben, de vannak olyan időszakok, amikor a csalók fokozott intenzitással lépnek akcióba.

M. H.

Az alkalmazott trükkök, módszerek nagyon változatosak, az elkövetők rendkívül leleményesek és sajnos időnként sikeresek is – írja a rendőrség a hivatalos honlapján. A legújabb módszer, ami inkább régi új, hiszen tavaly egyszer már lezajlott egy ilyen hullám, a csomagküldős sms üzenetekkel történő csalás. A kiszemelt áldozatok szöveges üzenetet kapnak a telefonjukra - látszólag egy csomagküldő szolgáltatást végzőtől.

A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az sms törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet. Amennyiben az áldozat megnyitja az üzenetben kapott hivatkozást, egy csaló weboldal jelenik meg, amely nagyon jól utánozza egy valódi cég valódi bejelentkezési felületét. Ezek a káros oldalak vagy egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot, ami általában egy adatlopó képességekkel felruházott vírus, vagy pedig olyan adatokat kérnek megadni, amelyekkel hozzáférnek a bankszámlájához.

A káros tevékenységet végző sms üzenetek kezelésével kapcsolatban azt javasolják, soha ne kattintsanak az üzenetben lévő applikáció letöltés hivatkozásra.

Minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valóságtartalmát. Amennyiben az sms üzenetben található káros hivatkozást megnyitották, haladéktalanul értesítsék az intézmény informatikai területét. Fertőzés esetén az érintett eszközön haladéktalanul végezzenek el egy gyári visszaállítást! - tanácsolják.

– Javasoljuk az incidens bejelentését erre az e-mail címre, vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül a feladó telefonszáma, valamint a szöveges üzenetben található hivatkozás megjelölésével – írják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában