Statisztika

2022.12.17. 11:26

Halálra gázoltak egy férfit a 3-ason, gyalogost sodort el autó Egerben: télen gyakoribb az ilyen baleset

Gyalogosként is rendkívül nagy körültekintésre van szükség a téli időszakban – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

M. H.

Zebrán ütötték el a szabályosan közlekedő gyalogost

Forrás: police.hu

A téli hónapokban országos szinten jellemző, hogy sajnos több gyalogost gázolnak el, melynek egyik oka, hogy a gyalogosok egy része nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Az elütött gyalogosok fejében az esemény bekövetkezése előtt meg sem fordul, hogy a nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, és körültekintés nélkül, meggondolatlanul nem tanácsos az úttestre lépni. Bármilyen hihetetlen, de egy 50 km/óra sebességgel haladó blokkolásgátló nélküli, 5 méter/másodperc négyzetlassulással megálló gépkocsi fékútja száraz úton 34 méter, nedves úton 47 méter. Könnyű kiszámítani, hogy vizes aszfalton 13 méterrel hosszabb a jármű fékútja. Végzetes lehet, ha a nedves, vizes úton az 50 km/óra sebességgel közlekedő gépkocsi elé akkor lépünk le az úttestre, amikor az 13 méterre vagy annál közelebb van tőlünk, hiszen ilyen sebességnél a gépkocsi körülbelül 14 métert tesz meg másodpercenként.  Legutóbb a napokban sodort el egy autó Egerben egy gyalogost.

Természetesen annak megítélése, hogy egy gépkocsi milyen távolságban van, és milyen sebességgel közlekedik, nem egy egyszerű feladat. Még gyakorlott szemmel is tévedni lehet, ezért a gyalogosok inkább többször gondolják meg és nézzenek körül, mielőtt lelépnek a járdáról. Gyöngyösön nemrégiben tragédiához vezetett egy ilyen baleset.

– Legyünk körültekintők, várjuk meg, amíg a gépkocsi elhalad! Régi mondás, de sajnos igaz az, hogy „elsőbbsége annak van, akinek meg is adják”. Erre való tekintettel a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen csak akkor kezdjük meg az átkelést, ha ténylegesen megbizonyosodtunk arról, hogy a keresztirányból érkező járművek megálltak és ténylegesen biztosítják a gyalogos részére az áthaladási elsőbbséget – emelik ki.  Lakott területen kívül különösen veszélyes az út szélén gyalogolni.

Azt is kifejtik, hol kell gyalogosként közlekedni. A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni. A téli időszakban kiemelt fontosságú a láthatóság kérdése. Nagyon lényeges, hogy gyalogosként lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselünk. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos. Ha ugyanis például fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában