Bringázás

2022.12.20. 17:30

Kerékpárosként óvatosabban kell közlekedni télen, mint a többi évszakban

A téli időszak a rá jellemző mostoha időjárási körülmények miatt nem túl kedvező a kerékpáros közlekedés számára – figyelmeztet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

M. H.

Illusztráció

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az utak csúszósabbak, a láthatóság jelentős mértékben korlátozódik és ezek mind-mind megnehezítik a két keréken történő biztonságos közlekedést.
– Erre való figyelemmel azt javasoljuk, hogy a téli hónapokban tényleg csak az keljen útra kerékpárral, aki másképp nem tudja megoldani a közlekedését és az is csak akkor, ha nem túl extrémek az időjárási körülmények – húzták alá.

Ebben az időszakban kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral (első, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma), fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell a forgalomban részt venni. Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha például egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet. Sok kerékpáros baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.

A téli időszakban kiemelt szerepet kap a már említett láthatóság kérdése. Nagyon lényeges, hogy kerékpárosként lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján, útpadkáján éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselünk. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos. Ha ugyanis például fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz.

– Továbbra is nem kívánatos jelenség a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő kerékpározás. Ez rendkívül balesetveszélyes, mert az arra közlekedő gépjárművezető nincs felkészülve a zebrán hirtelen, nagy sebességgel megjelenő bringásra. Az ilyen esetekben a kerékpáros a járdáról hajt rá a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre, ami szabálytalan, hiszen kerékpárral a kerékpárúton, kerékpársávon, ha az nincs, akkor az úttesten kell közlekedni. Járdán akkor lehet bringázni, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan, viszont ebben az esetben a gyalogos zavarása tilos – húzták alá.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában