Büntetőper

2023.01.27. 20:00

Dézsmálták a sajtkészletet a raktárosok, sofőrök segítették az eladást Egerben

Sofőrök és raktárosok játszottak össze öt évvel ezelőtt, hogy megdézsmálják a raktári sajtkészletet. A bűncselekménysorozattal többmilliós kárt okoztak, mígnem lebuktak. Büntetőeljárás lett a sajtlenyúlásból, az Egri Járási Ügyészség emelt vádat.

S. S.

Nem jött be a vádlottak mesterkedése: rajtavesztettek a sajtbizniszen (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Az Egri Járásbíróságon jelentős értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság január 24-én tárgyalást tartott. Azon új bizonyítási indítványt nyújtottak be, amelyben újabb tanú meghallgatását kérték, erre tekintettel a bíróság a tárgyalást elnapolta – közölte portálunk kérdésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró. az Egri Törvényszék sajtószóvivóje.

A járási ügyészség R. Z. és társaival szemben emelt vádat, s korábban, 2022. október 6-án lett volna már tárgyalás, ám azt az elsőrendű vádlott betegsége miatt elhalasztották. A vádhatóság vádirata szerint az első- és a másodrendű terheltek 2018-ban és 2019-ben raktárosként dolgoztak egy egri sajtraktárban. R. Z. műszakvezetői feladatokat is ellátott a raktárosi munkája mellett, ő vezette a készletnyilvántartásokat. Raktáros társával közös feladatkörükbe tartozott az áruk kiadása és átvétele.

A büntetőper harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottja három teherautósofőr. A járművezetők munkáltatója és a sértett cég közötti szerződéses jogviszony alapján az ő feladatuk volt, hogy a raktárból felvett árucikkeket a kiskereskedelmi partnereknek fuvarozzák.

Arra, hogy – a cégük ellenőrzési folyamatainak hiányosságai miatt – lehetőség van a rájuk bízott árucikkek megdézsmálására, a másodrendű terhelt hívta fel R. Z. figyelmét Ehhez az kellett, hogy az ellopott sajtot a velük együttműködő gépjárművezetők által szabályszerűen kiszállított árucikkek közé rejtik, amit aztán a sofőrök értékesítenek, s a haszonból a raktárosok is részesülnek. A vádirat állítása szerint az elsőrendű vádlott élt a felkínált lehetőséggel, és ezt követően – az éjszakai műszakok idején – rendszeres haszonszerzésre törekedve tulajdonítottak el árut a rájuk bízott termékek közül.

A raktárosok egyike a készlet megdézsmálását úgy leplezte a munkaadóik előtt, hogy a cég számítógépén – egy általa beszerzett program segítségével – meghamisította az előző műszak által már lezárt kiadási nyilvántartást, azt a látszatot keltve, hogy a többletárut a nappali műszakban adták ki.  A bűncselekmény-sorozattal 7,7 millió forint kárt okoztak a vállalatnak.

Az Egri Járási Ügyészség a raktárosokkal szemben jelentős, illetve nagyobb értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, míg a sofőrökkel szemben részben kisebb, részben nagyobb értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vádat.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában