Katasztrófavédelem

2023.01.05. 18:06

Életveszélyben voltak az ostorosi kéménytűz elszenvedői is

A vármegyei katasztrófavédelem munkatársai megosztották egymással tapasztalataikat a tavalyi esetek kapcsán.

HEOL

A kéményseprők és a katasztrófavédelem szorosan együttműködnek

Forrás: HMKI

Tűz keletkezett egy kéményben Ostoroson, az Arany János úton a napokban. Az egri hivatásos tűzoltók a kémény falára lerakódott, izzó égésterméket kéziszerszámokkal lekotorták, majd értesítették a kéményseprőket. A ház rendelkezett másik fűtőberendezéssel, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Mindezt Nagy Csaba vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte portálunkkal. Hozzátette, a kéménytüzek rámutatnak, hogy nem mindenki él a lakosság számára ingyenes kéményseprés lehetőségével. A kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás ingyenes, idén is a 1818-as számon igényelhető a szolgáltatás, illetve online is megrendelhető. A társasházakba a katasztrófavédelem kéményseprői automatikusan, egy megtervezett társasházi sormunkaterv alapján érkeznek. A vármegyei katasztrófavédelem illetékességébe tartozó társasházak felülvizsgálati terve letölthető a kéményseprés központi honlapjáról.

A Heves Vármegyei Ellátási Csoport kéményseprői megtartották az éves felkészítő ülésüket szerdán az egri katasztrófavédelmi kirendeltségen. A katasztrófavédelem kéményseprői előadásokat hallgattak meg munkavédelem és tűzvédelem témában, majd interaktív formában megosztották a tavalyi év tapasztalatait a kémények tömörségi vizsgálatairól, a nyílt égésterű készülékek megfelelő levegő utánpótlásának kiemelt fontosságáról, illetve a szén-monoxid-érzékelők nélkülözhetetlen szerepéről a szén-monoxid-mérgezések megelőzésében. A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája, a pozitív lista a tavalyi év végén újabb készülékkel bővült. Az előadók kiemelték, hogy a kéményseprők és a katasztrófavédelem közös célja 2023-as évben is a kéménytüzek, az ezekből adódó lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzése. A biztonság kulcsa a rendszerességben rejlik, egy rendszeresen tisztított kémény - szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente – sokkal kisebb tűzveszélyt jelent az ingatlanra, hiszen, ha megfelelő tüzelőanyaggal fűtünk nem rakódik le veszélyes mennyiségű korom a falára, mely tüzelés hatásra meggyullad. A tüzelő-, fűtőberendezések rendszeres mérőműszeres ellenőrzésével pedig megállapítható, hogy az eszköz biztonságosan működik, vagy pedig veszélyes szén-monoxidot termel működése közben.

A közös célt a szakemberek közös munkával törekszenek elérni, a tűzoltók kéménytüzek után minden alkalommal értesítik a kéményseprő kollégákat, az ilyen tűzeseteket követően nekik kell átnézni, hogy mennyire károsodott a füstelvezető, tisztítást követően használható-e. Az év elején a közös munkát egy kézfogással pecsételték meg, kevés tűzesetet és balesetet kívánva egymásnak az idei évre. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában