Helyes közlekedés

2023.01.24. 13:30

Nagy veszéllyel jár a száguldozás a csúszós utakon

A meteorológiai szolgálat a hétre nagy mennyiségű csapadékot prognosztizált, főleg eső formájában, ami veszélyt jelenthet a mindennapi közlekedésben.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Police.hu

Az esős időszak egyik kellemetlen velejárója lehet az „aquaplaning” jelenség. Az aquaplaning, más néven „vízen futás" vagy „felfutás”, számos baleset előidézője. Nagy esőzések után összefüggő vízréteg képződik az úton, amely megakadályozza az abroncsok úthoz tapadását. Az autó „felúszik”, bármit is teszünk, a kormányzási és fékezési erők csak a vízrétegre hatnak, az útra nem. Ennek következtében az autó ellenőrizetlenül sodródik, és elveszíti a tapadását – közölte a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós Facebook-oldalán.

Az aquaplaning gyakoribb az autópályákon, mint a vidéki utakon. Ennek oka azonban nem az útburkolat minősége, hanem az a tény, hogy itt gyorsabban vezetünk. Az egyenetlen felület és az enyhe lejtés is hozzájárul az aquaplaninghez. A legnagyobb veszély a mélyedésekben, a kanyarokban, az aluljárókban és nyomvályúkban leselkedik ránk, vagyis szinte mindenhol, ahol a csapadékvíz nem tud gyorsan elfolyni, vagy ha nagy mennyiség esett, és időbe telik, míg elszivárog.

A jelenség előfordulása függ a vízmennyiségtől, a gumiabroncs típusától és egyéb külső körülményektől; ám 80 kilométer/óra sebességnél kisebb eséllyel fordulhat elő, mint 140 kilométer/óránál.

Hogyan viselkedik az abroncsunk aquaplaning esetén? És mit tehetünk mi?

A gumiabroncs futófelületén lévő profilok a víz elvezetésére szolgálnak. A gumiabroncs futófelületének többi része az úthoz tapad. Ha a gumiabroncs profilja kisebb, mint 4 mm, előfordulhat, hogy nem lesz elég hely a víz elvezetésére, az autó egyszerűen felfut a vízre. (A 3 milliméter mély futófelület általában védelmet nyújt a nyári gumiabroncsok esetén.) 

Téli gumiabroncsok esetén ennek azonban legalább 4 milliméternek kell lennie. A jogszabály által meghatározott minimális profilmélységgel – amely jelenleg 1,6 milliméter – átmegyünk a műszaki vizsgán, de az aquaplaning során ennek ára lesz.

- Fontos tudni, hogy minél alacsonyabb a gumiabroncs nyomása, annál nagyobb az aquaplaning veszélye.

- Az intenzív esőzés során jelenősen romlanak a látási viszonyok, ezért fontos a járművek kellő kivilágítása, a kelleténél nagyobb követési távolság tartása.

- A gépjárművekbe szerelt ablaktörlő berendezések kifogástalan állapota, az ablakmosó folyadék tartály feltöltöttsége kiemelt fontosságú.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában