Felültették őket

2023.03.10. 08:30

Bóvli holmit hozott a futár, online csalók vertek át többeket Hevesben, figyelmeztet a rendőrség

A kényelmes ügyintézés veszélyeire hívja fel a figyelmet a rendőrség.

HEOL

Az elmúlt napokban Heves vármegyében sajnos többen is banki vagy online csalók áldozatai lettek. Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában. Mindezt Lázár Levente vármegyei rendőrségi sajtóreferens közölte portálunkkal, aki részletezte is a problémát.

A szakember szerint a napokban több online csalás miatt érkezett bejelentés a rendőrségre.

  • Egy egri férfi az egyik internetes oldalon akart routert vásárolni. Egy rövid üzenetváltást követően elutalt 7500 forintot az eladónak, aki ezután elérhetetlenné vált, illetve a vásárolt termék sem érkezett meg.
  • Egy hevesaranyosi nő szintén online akart megvásárolni egy márkás kabátot. Utánvétellel rendelte meg a terméket, azonban csak azután nyitotta ki a csomagot, hogy azt kifizette a futárnál. Sajnálatára a csomagban nem a hirdetett kabátot találta.
  • Csalás áldozatává vált egy szűcsi férfi. Az ismeretlen tettes banki alkalmazottnak adta ki magát, majd a sértett bankkártya-adatait megszerezte 1 millió 500 ezer forintot utalt el a számlájáról.
  • Hasonló módon járt egy besenyőtelki lakos is, akinek szintén a bankkártya adatait használták fel a csalók és több mint 80 ezer forinttal károsították meg.

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszerét, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ismételten óvatosságra intenek mindenkit és az alábbi jó tanácsokkal szolgálnak:

  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC-kódot, PIN-kódját, illetve netbankja belépési adatait! 
  • Online történő bankkártyás fizetésnél, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat! Kétség esetén pedig még az adatok megadását megelőzően vegyék fel a kapcsolatot a pénzintézettel.  
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!

Ha baj van:

Ha valaki mégis online csalás áldozatává válik, akkor tegyen bejelentést az illetékes rendőrkapitányságon, vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrás police.hu

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrás police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában