Veszély

2023.03.17. 18:15

Egyetlen eldobott cigarettacsikkel is porig égethetjük a hevesi földeket

Egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ebben az időszakban a legnagyobb veszélyt az elszáradt aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjednek a lángok. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. A 2023-as évben 59 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig már több mint 16 futballpálya méretű. A tüzek oltásához 70 tűzoltóegység munkájára volt szükség - adta hírül a katasztrófavédelem.

Legutóbb a pétervásárai tűzoltók rohantak a Heves vármegyéhez közeli Zabarba, ahol 800 négyzetméteren égett a szárazfű, illetve Ostoroson, egy tanya közelében hetven méter hosszú venyigehalom égett a napokban.

Felhívják a figyelmet, hogy ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni. Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Kiemelték, tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Legyen oltóvíz a közelben. 
  • Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.
  • A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. 
  • Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom, írták.

 

Kiemelt képünk illusztráció, Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában