Gyorshajtás

2023.03.10. 08:51

Letarolta a fénysorompót a gondatlan sofőr Szilvásváradnál, most fizetheti a kárt

Nem tudta bevenni a kanyart.

HEOL

Kidöntötte a fénysorompót a gondatlan sofőr Szilvásváradon

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az Egri Járási Ügyészség a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a közelmúltban - közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A szakember ismertette is az esetet. A vádirat szerint egy 55 éves férfi tavaly tavasszal Szilvásvárad felé haladt autójával, amikor eltúlzott sebessége miatt nem tudott bevenni egy kanyart, így kisodródott, és az úttestről lehaladva nekiütközött a vasúti átjáróban működő fénysorompónak, amelyet kidöntött. A balesetben személyi sérülés nem történt, azonban a férfi cselekménye következtében a megrongált fényjelző miatt a sorompó berendezés hiányos jelzést tudott biztosítani, ezzel a vasúti átjáró biztonsági foka csökkent, ez pedig a vasúti közlekedés biztonságát, mások életét, testi épségét veszélyeztette.

Jogszabály:

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - közölte a sajtószóvivő, majd hozzátette, gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja cselekményének lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy a cselekménye lehetséges következményeit azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja.

Az ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a figyelmetlen vádlottal szemben.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában