Gondatlanság

2023.03.10. 09:02

Vonattal ütközött az autós, nem nézte a fénysorompó tilos jelzését a Mátrai Erőműnél

Nem látta a piros jelzést...

HEOL

Nem sokon múlt, hogy nagyobb baj nem történt

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az Egri Járási Ügyészség a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a közelmúltban - közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A szakember ismertette is az esetet. A fiatalkorú vádlott tavaly tavasszal haladt a Mátrai Erőmű irányába járművével, amikor egy vasúti átjárót figyelmetlenül közelített meg, nem látta a fényjelző készülék piros jelzését, így fékezése ellenére behaladt az átjáróba, ahol az érkező vonat nekiütközött az autónak. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de a vádlott fenti gondatlan magatartása – azzal, hogy a járművével a vasúti sínpályán akadályt képezett – a vasúti közlekedés biztonságát, mások életét, testi épségét veszélyeztette.

Jogszabály:

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - közölte a sajtószóvivő, majd hozzátette, gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja cselekményének lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy a cselekménye lehetséges következményeit azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja.

Az ügyészség a fiatalkorú vádlottal szemben próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában