Hűtlen kezelés

2023.03.26. 08:12

Nagy felháborodást keltett a bélapátfalvai cementgyár körüli sikkasztási ügy

Dolgoztatták a munkásokat, de a pénz a vezetők zsebébe vándorolt.

Sz. Z.

Ellenőrzés a cementgyár előtt

Forrás: Magyar Rendőr/Fortepan

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek másodfokon 1983-ban a Legfelsőbb Bíróság azt a tizenegy szakembert, akiket a cementgyár létesítése körüli manipulációkkal vádoltak, s ítéltek el első fokon. Az ügyet akkor nagy közfelháborodás kísérte. 

Az elsőfokú döntést az Egri Megyei Bíróság hozta 1981-ben, amely bűnszövetségben, üzletszerűen folytatott csalás és jelentős hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a vádlottakra másfél-két év közötti börtönbüntetéseket szabott ki. Az indokolás szerint a Gép- és Felvonószerelő Vállalatnak az építkezésen dolgozó különféle vezetői D. József tsz-üzemágvezető ajánlatára vállalkoztak 18 acélszerkezet gyártására, de eltitkolták az „idegen munkákat” a cégük központja elől. 

Gyártási helyett szerelési munkaszámon tüntették fel azokat a generálkivitelezési naplóban, így hivatalos munkaidő alatt is végeztethették a dolgozókkal. Ám a munkások egy fillért sem láttak a szigetbecsei Új Élet Termelőszövetkezettől rendszeresen kapott munkabérből. Ők csak a bérjegyzéket írták alá, de a pénz a vezetőik zsebébe vándorolt. P. György kirendeltségvezetőébe, G. György főművezetőébe, J. Tibor művezetőébe, B. István és K. László részlegvezetőkébe. De csurrant-cseppent az összegekből J. László, T. László, P. István és M. Imre részlegvezetőknek is. 

Tizenegyen több mint négymillió forinttal károsították meg a népgazdaságot. (Ez akkor nagy pénznek számított.) 

Fellebbezés után a Legfelsőbb Bíróság – a megyei bíróság álláspontjával szemben – jogerős ítéletében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében találta bűnösöknek a vádlottakat. 

P. büntetését két év tíz hónapra, G.-ét két és fél évre, J.-ét két év 8 hónapra emelte fel. B.-nek és K.-nak le kellett tölteniük börtönben az egy-egy éves szankciót. Három- és ötezer forint pénzmellékbüntetést is le kellett róniuk. 

Az Építőipari Beruházási Vállalat ügyintézője, R. Gyula és D. József pedig magánokirat-hamisítás vétsége miatt 20 ezer, illetve négyezer forint pénz főbüntetést kapott.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában