Katasztrófavédelem

2023.04.14. 14:53

Két embert kellett kórházba szállítani a hatvani lakástűzből

A katasztrófavédelem emberei hasznos tanácsokat adtak a tűzeset kapcsán.

HEOL

Helyszíni fotó

Forrás: Kecskés Ferenc tűzoltó őrnagy

Kigyulladt egy lakás péntek reggel Hatvanban, a Szabadság úton. A város hivatásos tűzoltói két gépjárművel vonultak és vízsugarakkal eloltották a lángokat. A tűz a lakás egyik szobájában keletkezett, de nem terjedt tovább a többi helyiségre. Az tűz oltása az utómunkálatokat is beleértve közel egy órán át tartott. Az egységek ellenőrizték a szomszédos lakásokat is, a mentők két embert szállítottak kórházba - adta hírül a katasztrófavédelem.

Lakástűz Hatvanban
Helyszíni fotó
Forrás: Kecskés Ferenc tűzoltó őrnagy

Mint írják, a statisztikák szerint a tűzzel érintett otthonokban jellemzően nem voltak füstérzékelők, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A katasztrófavédelem emberei felhívják a figyelmet, hogy a lakástüzek legtöbbször nyílt láng, például gyertya használatára, elektromos hibára, főzés közbeni figyelmetlenségre vagy dohányzásra vezethetők vissza. 

  • Gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája miatt gyullad ki a lakás, bármilyen technológiával fűtünk, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból tűz keletkezhet. 
  • Biztonságunk érdekében fontos, hogy a berendezések, készülékek állapotát rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel, a környezetükből pedig minden éghető anyagot távolítsunk el. 
  • A tüzelőt sose tároljuk a kályha, kazán közelében, hiszen bármikor kipattanhat egy szikra, amely meggyújthatja a közelben levő tárgyakat, akár a bekészített tűzifát is. 
  • A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, illetve ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni otthonunk elektromos rendszerét is, írták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában