Újra ölt

2023.04.19. 17:23

Megrázó ma is a régi bűnügy: hajléktalan társát gyújtotta fel a visszaeső egri férfi

A halálbüntetés eltörlése óta a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést szokás olyanként tekinteni, mintha a régi rend szerint valakit halálra ítéltek volna. Az elmúlt harminc esztendőben – portálunk tudomása szerint – egy ilyen verdiktet mondott ki az akkor még Heves Megyei Bíróság: az 50 éves L. Lajos kapott tényleges életfogytiglant 2005. június 1-jén.

Sike Sándor

Az egri hajléktalan férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében marasztalta el az elsőfokú bíróság, amit később a Fővárosi Ítélőtábla helyben is hagyott. A különösen kegyetlen minősítés mellett nyomatékosan esett a latba a büntetés kiszabásakor, hogy a férfit 12 éven belül már másodszor találta bűnösnek emberölés bűntettében a bíróság. Korábban saját édesanyjával végzett a visszaeső vádlott, aki szabadulását követően nem várt túl sokat az újabb gyilkossággal.

Az életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott L. Lajos öntudatlan hajléktalan társát, a 31 éves T. Miklóst locsolta le benzinnel és gyújtotta fel 2004. október 26-án.  A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás szerint az áldozat 2004. márciusában költözött az egri Rozália utcai – elhagyatottnak mondott – présházba, amelyet a vádlott már lakóhelyül használt. Munkahellyel egyikük sem rendelkezett, L. Lajos segélyéből és hulladékok gyűjtögetéséből éltek. Mindketten rendszeresen lerészegedtek. Ilyenkor gyakori volt közöttük a veszekedés, ami esetenként kölcsönös tettlegességig fajult.

A gyilkosság napján a vádlott és a sértett egész délelőtt „kukáztak”, üvegeket gyűjtöttek, az ezekért kapott pénzért bort vásároltak és azt közösen meg is itták. A déli órákra már mindketten részegek voltak. A büntetőeljárásban megállapítottak szerint a vádlott és a sértett vérében is 3,5-3,5 ezreléknyi volt a véralkoholszint, ami igen súlyos ittasságot jelent. Az alkalmi szállásukon délután fél négy körül a két hajléktalan ismét összeszólalkozott, ezt tettlegesség követte.

A megyei bíróságnak az orvos szakértők és a tűzoltó szakértői álláspontokra alapozott megállapítása szerint a sértett öntudatlan állapotban lehetett, amikor a vádlott benzinnel lelocsolta és egy gyufával felgyújtotta. Erre utal az a tény, hogy T. Miklós nem menekült a lángok elől, hanem a présházban lévő ágyféleségbe a hátán fekve beleégett.

A vádlott a sérelmét kívánta megtorolni, amikor a tőle 20 évvel fiatalabb fekvő fiatalembert benzinnel lelocsolta és égő gyufát dobott rá. Tette mindezt egyenes ölési szándékkal – állapította meg a bíróság.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában