Tudta?

2023.05.04. 12:24

Akár az ágyunk is kigyulladhat, ha nem jól töltjük a telefont: tűzvédelmi teszt

A katasztrófavédelem tesztjéből megtudhatjuk, milyen veszélyeket rejtenek a lítium-ionos akkumulátorok.

HEOL

Elkészült az év ötödik, összesen pedig harmincötödik tűzvédelmi tesztje, amely a lítium-ionnal működő akkumulátoros eszközökkel kapcsolatos hasznos ismereteket oszt meg a felhasználókkal - közölte portálunkkal  Nagy Csaba vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő. -Manapság nagyon sok olyan hordozható eszközt használunk, amelyik újratölthető lítium-ion akkumulátorral működik. Ezek könnyűek, nagy energiasűrűségűek és hosszú élettartamúak. A mobiltelefonok, táblagépek, powerbankok, hordozható számítógépek, játékok, elektronikai eszközök és szerszámok, valamint közlekedési eszközök – elektromos kerékpárok és rollerek – minden kétséget kizáróan kényelmesek és könnyebbé teszik életünket.

Csakhogy az akkumulátorok súlyos meghibásodása miatt felforrósodhatnak ezek a készülékek, amelyek, ha kigyulladnak, az akkumulátorból kitörő szúrólánggal, mérgező és gyúlékony gázok kibocsátásával és intenzív önfenntartó égéssel járnak, amelyet csak nagyon nehezen lehet megfékezni - figyelmeztet a szakember. - Ezért fontos néhány szabályt betartani ezekkel kapcsolatban, ilyen szabály például az, hogy ne töltsük az eszközeinket éjszaka, az ágyunk mellett, mert végzetes hibát követhetünk el ezzel.

A tűzoltóság harmincötödik tűzvédelmi tesztje ezt a problémát járja körül. A többi teszt ezen a linken érhető el. A tűzoltók ugyanakkor kíváncsiak mindenki véleményére arról, hogy milyen témában szükséges az emberek ismereteit bővíteni.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában