Ne égjünk le!

2023.06.15. 17:30

Egy kajakban eveztünk a rendőrökkel a Tisza-tavon + Fotók

A napokban indul az iskolásoknak a nyári vakáció, remélhetőleg sok család választja a vízparti pihenést majd. A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője Poroszlón hívta fel a figyelmet a szabadtéri fürdőzés, sportolás veszélyeire. Evezőt is ragadtunk.

Kajakkal a Tisza-tavon

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nem telik el nyár, hogy ne írnánk vízibalesetekről, vízbefulladásról. Nem volt ez másképp tavaly sem, amikor  a Tisza-tóban lelte halálát egy fiatalember:

A balesetek, tragédiák megelőzése érdekében Poroszlón, a Tisza-tó partján tartott sajtótájékoztatót Soltész Bálint, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, majd élesben, a vízen is megtapasztalhattunk kajakban evezve, mire kell figyelnünk, hogy az aktív vízi pihenés csodálatos élmény maradjon. Ebben segítségünkre volt Végh Viktor, aki a Korlátok nélkül túravezetőjeként kísérte a médiacsapatot a Tisza-tó zegzugaiba. Természetesen mindannyian mentőmellényben, a vízi közlekedés szabályait betartva eveztünk. 

– A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása, amely különösen népszerű az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok körében. A felüdülési lehetőség ilyen formája természetes igény, azonban számos veszély forrása – hívta fel a figyelmet Soltész Bálint Poroszlón.

Végh Viktor(balról), Kövér Gábor az OPSZ Vízi Polgárőr Tagozatának elnöke és Soltész Bálint

Hozzátette: szabad vizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották. A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak (duzzasztómű, zsilip, stb.,) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát. 

– Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás, ezért például a Duna átúszása szabályellenes – mutatott rá. – Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon, különösen a Tiszán gyakori örvények meglepetést okozhatnak, ami igen súlyos következményekkel jár, gyakran vízbefulladáshoz is vezethet.

A rendőrségi tájékoztató szerint ezért ajálatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabadstrandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a szabad víz közeli kikapcsolódás reményében. 

– Mivel a szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjék a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbefulladáshoz is vezethet. Sajnos a felelőtlen fürdőzés évről-évre szedi áldozatait – mondta a sajtószóvivő, aki úgy fogalmazott, nem lehet elégszer ismételni: fürödni csak az arra kijelölt helyeken, strandokon szabad, felhevült testtel, teli gyomorral, ittasan senki ne menjen a vízbe. Arra is időről időre fel kell hívni a figyelmet, hogy a hirtelen változó vízmélységű bányatavakban való fürdőzés mindenképpen kerülendő, pláne az ismeretlen mederviszonyokkal rendelkező vízbe ugrás. 

– Alapszabály, mégis újra és újra ismételni kell a tapasztalatok alapján, hogy aki nem tud úszni, ne menjen mélyvízbe még csónakkal, vagy egyéb más eszközzel sem! Aki pedig a vízben tartózkodik, mindig vegye figyelembe a viharjelző szolgálat által adott jelzéseket!  Gyermeket felügyelet nélkül a vízparton soha ne hagyjunk!

A rendőrségi sajtószóvivő tájékoztatójában a nyári közúti közlekedés veszélyeire is felhívta a figyelmet.

– A statisztikai adatok alapján a nyári hónapokban jelentősen megemelkedik az anyagi káros, valamint a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma is – hívta fel a figyelmet Soltész Bálint. – A nyárra jellemző nagy hőség jelentősen megviseli az úton közlekedők szervezetét. A magas hőmérséklet hatására a reflexek tompulnak,  a járművezető figyelmetlenebbé, türelmetlenebbé, agresszívabbá válik, gyakoribbá válik az úgynevezett elalvásos balesetek előfordulása – tette hozzá.

A szóvivő szavai szerint ebben az időszakban a kedvező útviszonyok hatására jelentősen nő a járművek sebessége, s ezzel egyenesen arányosan emelkedik a baleseti kockázat, illetve a bekövetkezett baleseteknél a sérülések éppen ezért súlyosabbak is.

A rendőrök azt tanácsolják, hogy türelmesen, kellő önmérséklettel, fokozott óvatossággal és a szabályokat betartva közlekedjünk, mindig tartsunk valamilyen frissítő folyadékot magunknál, s abból gyakran igyunk is. Indulás előtt szellőztetéssel, klímaberendezés használatával hűtsük le jármű utasterét, hosszabb utak alkalmával tartsunk többször, rövidebb pihenőket.

Soltész Bálint kiemelte a vakációzó kerékpáros és gyalogos gyerekekre fokozottan kell figyelni ebben az időszakban, s hozzátette a szívbetegeknek inkább azt tanácsolja, nagy melegben ne induljanak hosszú útra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szünidő beköszöntével jelentősen megnő az úttesten szaladgáló, kerékpározó gyermekek száma, ami komoly veszélyforrást jelent a mindennapi közlekedésben. A legtöbb tragédia azért következik be, mert a gyermekek a szabályokat nem tartják be, figyelmüket leköti a játék, gyalogosként és kerékpárosként váratlan manővereket, mozdulatokat tesznek.

Nyaraláskor gyakrabban előfordulhogy olyan helyen sétálunk, ahol nincsen járda. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ilyenkor szorosan az úttest szélén, lehetőleg a forgalommal szemben haladjunk. Szürkületben, sötétben viseljünk világos ruhát, illetve valamilyen fényvisszaverő eszközt és soha ne lépjünk hirtelen az úttestre, vagy  lépjünk ki álló járművek mögül!

Sokan kerékpároznak nyaranta. Ezt lehetőleg kerékpárúton, vagy az úttest jobb szélén lévő kerékpársávon tegyük, ahol ilyen nincs a leállósávon vagy az útpadkán tegyünk. Ha közúton kerékpározunk mindig a szabályokat betartva, körültekintően haladjunk. A bringa kellően legyen kivilágítva, és éjszaka, korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül vegyünk láthatósági mellényt!

Forog a Füzes TV kamerája a kajakban

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában