Hatástalanítás

2023.06.13. 10:42

Életveszélyes, ritka eszközök bukkantak elő a Föld mélyéből Vécsnél, katonák érkeztek a helyszínre

A terület alapos átvizsgálása után döbbenetes mennyiségű hadi arzenál látott napvilágot.

HEOL

Négy helyszínen összesen huszonöt tüzérségi gránátot és egy kézigránátot azonosított be (Illusztráció)

Forrás: Honvedelem.hu

A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede számolt be a veszélyes eszközök felderítéséről és azok további sorsáról. 

– Nagy mennyiségben kerültek elő Vécs külterületéről második világháborús eredetű robbanóeszközök még májusban. A település határából érkezett rendőrségi bejelentés alakulatunk tűzszerész ügyeletére, ugyanis mezőgazdasági munkák során az ott dolgozók feltételezett robbanóeszközökre bukkantak. A helyszín a tűzszerészeknek számára nem ismeretlen: az egykor a közelben álló lőszerraktárt a szovjetek korábban felszámolták, az ott tárolt eszközöket robbantógödrökbe helyezték és felrobbantották. A szétszóródott, fel nem robbant robbanótestek, lőszerek mentesítését a mai napig végzik tűzszerész katonáink - számolt be az  1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a Facebookon.

Nagyrészük magyar gyártmányú romboló, repesz, páncéltörő vagy légvédelmi repeszgránát volt
Nagyrészük magyar gyártmányú romboló, repesz, páncéltörő vagy légvédelmi repeszgránát volt (Helyszíni fotó)
Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Facebook

Mint írták, a bejelentési területre kiérkező járőrparancsnok négy helyszínen összesen huszonöt tüzérségi gránátot és egy kézigránátot azonosított be. A korábbi robbantógödrökből előkerült eszközök nagyrésze magyar gyártmányú romboló, repesz, páncéltörő vagy légvédelmi repeszgránát volt, de az előtalált eszközök közt ritkaságnak számító három darab német 10 centiméteres páncéltörő és három darab cseh gyártmányú 10 centiméteres repeszgránát is előkerült. A tűzszerész mentesítés során egy rossz állapotú 36M Vécsey kézigránát megsemmisítése a helyszínen vált szükségessé. Ezt követően a többi robbanóeszközt a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére elszállították, későbbi megsemmisítésre.

Kiemelték, idén már több mint 740 darab, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett alakulatuk tűzszerész ügyeletére, ebből 117 eset igényelt azonnali intézkedést. A tűzszerészek által eddig hatástalanított, illetve elszállított, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestek össztömege meghaladta az 5,5 tonnát. A legtöbb bejelentés az idei esztendőben Fejér vármegyéből érkezett, ahova eddig összesen 114 alkalommal hívták katonáikat feltételezett robbanóeszközhöz, ebből 32 eset igényelt azonnali intézkedést. Május is bővelkedett tűzszerész szakfeladatokban. Csak ebben a hónapban 139 rendőrségi bejelentés helyszínén láttak el tűzszerész szakfeladatokat alakulatuk katonái, ebből 31 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. A mentesítések során előkerült, közel 1,6 tonnányi robbanóeszközt több mint 200 kilogramm robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában