Halászat

2023.06.27. 14:15

Orvhalászokat fogtak Kiskörénél

Merítőhálóval próbálkoztak hárman.

M. H.

A kifogott halak, hálóban

Forrás: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége halőri szolgálata június 12-én a Tisza folyó vízterületén csónakos szolgálatot látott el, mikor telefonos bejelentést kapott, hogy a 403 folyamkilométer tábla és a Kiskörei vízerőmű közötti horgászati és halászati tilalom alatt álló kíméleti területen három ember merítőhálóval halászik – írják közösségi oldalukon. A halőreik azonnal riasztották a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság szolgálatot teljesítő rendőreit, akik ellenőrzés alávonták a három embert, akik mint kiderült halászatra jogosító okmányok nélkül halásztak, és a kifogott halakat meg is tartották. 

Közölték, az Országgyűlés által elfogadott 2013-as törvény szellemében Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie és természetes megújulását elősegítenie kell.

A hal élőhelyének védelme, a hal természetes táplálékszerzésének és szaporodásának elősegítése érdekében a törvény által előírt feladat, a halgazdálkodási kíméleti területek kialakítása, és azok horgászok által háborítatlanul hagyása. A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen jogosulatlanul halászó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke a halászati engedély vagy állami halászjegy hiánya esetén: 50 és 300 ezer forint, a halász területi jegy hiánya esetén szintén 50 és 300 ezer forint között van, a halász fogási napló hiánya esetén 10 ezer forint. A halgazdálkodási kíméleti területen halászati tevékenységet végző emberrel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke 100 és 500 ezer forint között mozog. A kíméleti területen való halászat bűncselekmény is, ezért az intézkedő rendőrhatóság ezért is eljárást indított az elkövetőkkel szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában