Tanácsok

2023.07.18. 10:30

Így fürödjünk, hogy ne történjen tragédia a Tisza-tónál sem

Ha odafigyelünk a szabad vízben fürdésnél, így például a Tisza-tónál, elkerül a baj, ehhez ad tanácsokat a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Molnár Helga

Szabadstrand a Tisza-tónál

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Évente több százan veszítik életüket a magyarországi szabad vizekben. Sajnálatos tény, hogy az áldozatok mintegy 15-20 százaléka gyermek és fiatalkorú. A víz jó barát, de hirtelen végzetes ellenséggé is válhat. A jogszabályi előírásokban foglaltak értelmében a folyóvizekben fürödni ott szabad, ahol nem tilos. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság ezért összefoglalta, hogyan s miképp fürödjünk, illetve mi az, ami szigorúan tilos.

Tilos fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében. Emellett a vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében, valamint a kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisport-pályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében. Ugyancsak érvényes a tilalom az egészségre ártalmas vizekben, a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben továbbá a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra. Szintén tilos fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított. A fürdőzők legfeljebb a mély víz határáig mehetnek, s végül ott sem fürdőzhetnek, ahol azt tiltó tábla jelzi.

A rendőrök hasznos tanácsokat is összeszedtek, mit tegyünk a szabad vízben történő fürdőzés során.
– Ne fürödjön teli gyomorral, étkezés után 1-2 órát várjon, mielőtt vízbe megy. Ne menjen vízbe alkoholos állapotban vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt. Soha ne ugorjon felhevült testtel a vízbe, előtte hűtse le magát. Az úszni nem tudó felnőtteknek, illetve gyermekeknek mindenképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a -gallér használata. Figyeljen oda a víz alatti akadályokra, ismeretlen helyen soha ne ugorjon a vízbe – tanácsolják.

Azt is hozzáteszik, hogy ne ússzunk és ne bukjunk a víz alá ugrásra kijelölt területen, és soha ne ússzunk egyedül.
– Figyelje a strand területét jelző bójasort tájékoztató táblákat! Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, hanem vegyen egy nagy levegőt, és hagyja, hogy az örvény levigye a mederfenékre, onnan oldalirányban elrugaszkodva tud belőle kiúszni. Ezen kívül mindig kövesse figyelemmel a viharjelző rendszert, elsőfokú viharjelzés esetén (percenként 45 sárga felvillanás) a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés (percenként 90 sárga felvillanás) esetén fürödni tilos – emelik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában