Tragédiák

2023.06.26. 11:31

A Tisza-tó is követelt életeket, többen vízbe fulladtak

Elkezdődött a strandszezon, ezzel egyidejűleg megnövekszenek a fürdőzőkre leső veszélyek.

HEOL

A Balatonba idén nyáron már többen belefulladtak. A Szoljon.hu annak járt utána, hogy a Tisza-tóba és a Tisza Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán mennyi tragédia történt, és hogyan lehet ezeket megelőzni.

Tavaly három halálos kimenetelű baleset történt a Tiszán és a Tisza-tavon, de súlyos sérülések is előfordultak már a nyári fürdőzés közben szabad vizeken. A szolnoki székhelyű Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság felkészült a strandszezonra, mentőeszközökkel felszerelt hajóikkal folyamatosan járőröznek a kijelölt fürdőhelyeknél – kezdi beszámolóját a Szoljon.hu portál.

A fürdőzésnek megvannak a maga szabályai, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy ahol tábla tiltja, nem szabad belemenni a vízbe. Ilyenek lehetnek a kompok, kikötők, vagy a hajózsilipek közelében, de a hajóútvonalakba sem szabad beúszni – hívta fel a figyelmet az egyik fontos betartandó szabályra Illés Gergely alezredes.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője kiemelte, a matracon tartózkodás és a vízibicikli használata is fürdőzésnek minősül, tehát ugyanezt a szabályt kell betartani ezekkel az eszközökkel is, mint fürdés közben egy nyílt vízen.

Mint elmondta, ajánlott, hogy gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett menjenek be a vízbe. Hat éven aluli, valamint a tizenkét éven aluli, de úszni nem tudó gyermek esetében ez kötelező is.

– A Tisza-tavon viharjelző rendszer működik, öt jelzőfény mutatja az aktuális viharjelzést. Amennyiben percenként negyvenötöt villog, akkor elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha kilencvenet, akkor másodfokú. Elsőfokú viharjelzés esetében csak 500 méterre lehet eltávolodni a parttól, másodfok esetén egyáltalán nem szabad fürdőzni – hangsúlyozta a szakember, aki elmondta, fürdőzéskor javasolt az alkoholfogyasztás mellőzése, de felhevült testtel és tele gyomorral sem ajánlott a vízbe menni, utóbbi a legjellemzőbb, amely gyakran okoz rosszullétet.

Nyílt vizen lehetőleg senki ne aludjon el a gumimatracon, mert az is egy veszélyforrás. Ne ugorjanak be olyan vízbe, melynek nem ismerik a mélységét, illetve nem látnak le az aljára, mert olyan kövek és uszadékok lehetnek benne, melyek komoly, akár gerincsérülést is okozhatnak. Fürdőzésre a strandot, kijelölt fürdőhelyeket, fürdővizeket ajánljuk, hiszen ott van a megfelelő személyzet, a vízimentők, akik azonnal tudnak segíteni 
– tanácsolta az alezredes.

Mint megtudták, tavaly három esetben történt halálos kimenetelű baleset a Tiszán, valamint a Tisza-tavon.

– A legtöbb eset, ami ezen felül történt, az általában öngyilkosság volt, vagy szívroham következett be úszás közben, konkrét fulladás nagyon ritkán fordul elő, de voltak már súlyos balesetek is. Egyszer például ugrás előtt nem ellenőrizte a víz mélységét a fürdőző, s így súlyos nyak és gerincsérülést szenvedett – sorolta a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője.

Hozzátette, mentőeszközökkel felszerelt hajóik a turisztikai szezonban fokozottan járőröznek a tiszai fürdőhelyeken és a Tisza-tavon, főként a hétvégi napokon.  

(Főoldali fotónk illusztráció, forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában