Munkahelyi baleset

2023.07.12. 09:06

Támfal dőlt a segédmunkásra Gyöngyöstarjánban

Egy szabálytalan utasítás és a szakszerűtlen munkavégzés következtében 30 centiméter vastag támfal dőlt rá egy segédmunkásra, aki éppen törmeléket lapátolt az építmény mellett.

Heol.hu

Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész tájékoztatása szerit az eset kapcsán a Gyöngyösi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a balesetért felelős két személlyel szemben.

A vádlottak egyike az az építési vállalkozó, aki 2021 márciusában végzett felújítási munkálatokat egy gyöngyöstarjáni lakóépületen. A kivitelezésnél négy alkalmi munkást foglalkoztatott, köztük a vádlott-társát, valamint a sértettet is. A dolgozók a vállalkozó felügyelete mellett és utasításai alapján végezték a munkájukat.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Március 18-án kora délután a mester arra utasította az alkalmazottait, hogy még a műszak befejezése előtt bontsanak le egy 30 cm vastag, 270 cm magas és 160 cm hosszú, az épület homlokzati részéhez derékszögben hozzáépített falat. Mindezt – a gyorsabb haladás kedvéért – úgy tegyék, hogy miközben egyikük egy elektromos vésővel alul hornyot vág a falba, a többiek talicskával hordják el onnan a törmeléket. Ennek megfelelően a másodrendű vádlott az elsőrendű vádlott utasítása szerint a véséssel folyamatosan gyengítette a falat, mialatt a többiek mellette tevékenykedtek. Amint az várható volt, a fal hirtelen ledőlt, és maga alá temette a lapátoló segédmunkások egyikét. A sértettet a rázúduló törmelék a földre lökte, a faldarabok pedig a mellkasára és a lábára zuhantak. Ennek következtében a férfi alsó lábszárának mindkét csontja darabosra tört, a mellkasán pedig zúzódások keletkeztek.

A vádlottak a munkavégzésük során nem tartották be a vonatkozó miniszteri rendelet azon előírását, mely szerint építményt vagy annak részét aláásással vagy egyéb stabilitást veszélyeztető módszerrel dönteni tilos.

A járási ügyészség mindkét terhelttel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában. Emellett a vádlottaknak várhatóan meg kell majd fizetni a több mint negyedmillió forint összegű bűnügyi költséget is.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában