A mindent látó szem!

2023.08.10. 17:15

Az országban elsőként drónnal ellenőrzik majd a biztonságot Gyöngyösön

Újabb nagy előrelépés a város biztonsága érdekében.

Heol.hu

Az átadott drón hamarosan szolgálatba áll a városban

Forrás: Városrendészet Gyöngyös/Facebook

Csütörtökön átadták az önkormányzat jóvoltából beszerzett drónt, amely többek között a közbiztonság fokozását kívánja elérni - adta hírül a Gyöngyösi Városrendészet a Facebookon.

– A drónok alkalmazása környezetünkben egyre erőteljesebben jelen van, azonban a településbiztonság területén jelenleg a rendőrség alkalmazza ezeket az eszközöket. Éppen emiatt hatalmas lehetőség, amit az önkormányzat biztosít számunkra azáltal, hogy a drón eszköznek a beszerzését lehetővé tette, hiszen jelen pillanatban az országban regisztrált módon nem alkalmaznak drónokat az önkormányzati rendészetek a feladatellátásban. Gyakorlatilag szeptembertől itt helyben valósulhat meg először az országban drónos ellenőrzés - közölte Ferenczy Dániel, a Gyöngyösi Városrendészet igazgatója.

– Tekintettel arra, hogy egyedisége miatt Magyarországon nincs konkrét modell, amit átvéve alkalmazni tudnánk, így elmondható, hogy az ide vezető út hosszas szakmai egyeztetéseket, oktatásokat és felkészülést jelentett számunkra, annak érdekében, hogy adatvédelmi jogszabályi környezetnek teljes mértékben megtudjunk felelni és a járőrözéseknél hatékonyan érvényesüljön a bűnmegelőző jelleg. 

Eleinte az eszközt a külterületeken kívánják bevetni az illegális hulladék kihelyezésének elhárítása miatt
Forrás: árosrendészet Gyöngyös/Facebook

Kiemelte, a drónnal támogatott ellenőrzés nem váltja ki a hagyományos, személyes egyenruhás ellenőrzést, azonban kiegészítve képes sokkal hatékonyabbá tenni. Az alacsony üzemeltetési költséggel történő működtetés mellett, a pilóta nélküli légijárművek képesek arra, hogy rövid időn belül nagy területet feltérképezzenek, így a bűnmegelőzés és bűnfelderítés kapcsán is nagy segítséget nyújtanak. Számtalan felhasználási területen alkalmazható, például rendezvénybiztosításkor, illegális hulladéklerakók felderítésére és elhárítására, közbiztonsági szempontból kritikus helyszíneken történő járőrözésre, helyszíni szemlénél, rendőrségi segítségnyújtáshoz - bűncselekmények felderítésénél, megfigyelési feladatoknál, eltűnt személy felkutatása érdekében és a többi.

Az igazgató hozzátette, eleinte az eszközt a külterületeken kívánják bevetni az illegális hulladék kihelyezésének elhárítása miatt, azonban kis idővel a belterületi szakaszokon is megjelenhetnek. 

– Várható hatások – hasonlóan a térfigyelő kamerákhoz azon a területen, amit lát a kamera, csekélyebb számú bűncselekményt követnek el, így lehetőség van a fokozott biztonságot igénylő területek (például iskolák környéke) biztonságának javítására - közölte Ferenczy Dániel a posztban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában