Tanévkezdés

2023.09.01. 13:50

Elkezdődött a tanév, rendőrök figyelnek a zebráknál

Egész hónapban reggel és délután lesznek jelen a rendőrök az iskoláknál, a gyalogátkelőhelyeknél.

Molnár Helga

A rendőrség és a közterület felügyelet közösen segítik a balesetmentes átkelést a gyalogátkelőhelyeken Egerben az iskolakezdéskor

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Heves vármegyei rendőrök a gyermekek biztonsága érdekében az oktatás kezdeti és befejezési időszakában segítik a közlekedést – írja a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság honlapján. Az iskola rendőre program a 2023/2024-es tanévben Heves vármegyében is tovább folytatódik. Az iskolakezdéssel összhangban megyénk rendőrei is felvették a kapcsolatot az oktatási intézményekkel. A program célja, hogy a kapcsolattartás érdekében minden iskolának legyen egy rendőre. Az tanárok és diákok egyaránt bizalommal fordulhatnak, megbeszélhetik velük problémáikat.

Az egyenruhások idén szeptemberben is segítik a közlekedést az oktatási intézmények környékén. A tanítási idő kezdetén és végén jelen lesznek a forgalmas gyalogos-átkelőhelyeknél. Fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartására, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, a megállni és várakozni tilos tábla hatályát figyelmen kívül hagyó járművezetőkre, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára. Egerben is így lesz egész hónapban, szeptember 1-től 30-ig minden tanítási napon reggel 7 és 8 óra között, illetve délután fél 1 és fél 2 között lesznek ott a gyalogátkelőknél. Három helyszínen vigyáznak Egerben péntektől, a Bartók téri iskolánál, a Barkóczy úton, a autóbusz-pályaudvaron valamint a Széchényi István és Csiky Sándor utca találkozásánál, a Dobó István Gimnáziumnál.

Tanácsokat is adnak arra vonatkozóan, mire figyeljünk. Az iskolák, óvodák és bölcsődék környékén fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek, a gyalogos átkelés során győződjenek meg mindig arról, hogy az elsőbbséget megkapták-e.

Fontos, hogy 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni, kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés -, a kerékpárról le kell szállni, és át kell tolni a zebrán. Amennyiben kerékpárt hajtva is közlekedhetünk az átkelőhelyen, azt abban az esetben is csak kellő körültekintéssel tegyük.

Járművezetőként biztonságos sebességgel és úgy kell megközelíteni a gyalogos-átkelőhelyet, hogy eleget tehessenek elsőbbségadási kötelezettségüknek. Ebben az időszakban nagy szerepe van a szülői példamutatásnak és a helyes közlekedésre nevelésnek, ugyanis a gyermekekben is tudatosítani kell, hogy az otthon és az iskola közötti útszakaszon hogyan kell szabályosan közlekedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában