Kamunyeremény

2023.09.23. 14:30

Internetes csalóktól óvnak Hevesben a rendőrök

Internetes csalásokról, a linkekkel való visszaélésről számoltak be a Hevesben dolgozó rendőrök.

Hornyák Réka

Továbbra sem ajánlott a linkeskedés – hívja fel a figyelmet a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon. 

Heves vármegye rendőrsége gyakran oszt meg bűn- és balesetmegelőzési tanácsokat az oldalon. Ezúttal az internetes csalásokról, a linkekkel való visszaélésről számoltak be. Érdemes óvatossággal tekinteni az ismeretlenektől származó üzenetekre és különböző nyereményekre, hirdetésekre, hiszen továbbra is a "legnépszerűbb" bűncselekmények csoportjába tartozik az internetes csalás. Ezek kifejezett célja az áldozatok banki és bankkártya adatainak, majd végül az pénzének a megszerzése. 

A rendőrség a bejegyzésben összeszedte a leggyakrabban alkalmazott csalási módszereket, melyek a következők. 

Elsőként a nyereményjáték típusú csalásokat említik. Ezen esetekben az áldozatok kapnak egy e-mailt, egy megjelölést vagy egy üzenetet, miszerint pénzt nyertek internetes játékban, pályázaton vagy bármi egyéb szolgáltatásban. Ilyenkor az üzenet mellé pontos leírást is kapnak, hogy hogyan kaphatják meg a nyereményt. Ilyenek utasítások például a „kattintson rá erre a linkre”, „töltse le ezt az alkalmazást” vagy „adja meg bankkártya adatait”. 

A következő csalási módszerrel olyankor találkozhat az ember, mikor internetes felületen hirdet és eladásra kerül a sor. Vannak olyanok, akik a megvásárolható termékre azonnal reagálnak és küldenek egy linket az eladónak. Ezeken a linkeken a bejelentkezéshez szükségesek a bankkártya vagy a netbank adatok, amely bejelentkezésre az eladónak nincsen szüksége, hiszen nem ő kíván vásárolni. Végül, de nem utolsó sorban pedig azon esetek, mikor egy hirdetésen keresztül szeretne valaki jelentkezni egy befektetésre. Ezen hirdetésekben is van egy link, melyre kattintva kell regisztrálni. Ezután a csaló általában felveszi a kapcsolatot az áldozattal és utasításokat ad neki, hogy hol és milyen adatot adjon meg magáról - akár videóhívásban, kamerán keresztül is. 

Mindezen esetek kapcsán és általánosságban is pár jó tanáccsal látja el az olvasókat a rendőrség. 

Automatikusan felkínált linkekre nem szabad kattintani, ha mégis megtettük, abban az esetben se adjuk meg semmilyen személyes vagy banki adatunkat! - tanácsolják. 

Azt ajánlják, ne telepítsünk olyan alkalmazást gépünkre vagy telefonunkra, amelyről nem tudjuk, hogy mire való. Főként ne tegyünk ilyet egy ismeretlen kérésére, ajánlására. Nem számít, hogy az illető e-mail-ben, üzenetben vagy telefonon keresett meg minket és az sem, hogy kinek mondja magát, semmilyen adatot ne adjunk meg magunkról. 

Amennyiben netbankot használ és ön az eladó, ne adja meg saját banki adatait a vevőnek! - figyelmeztetnek. A vevőnek sosincs szüksége az eladó felhasználónevére, jelszavára vagy pin kódjára. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában