Lopás

2023.09.14. 08:59

Lopott vascsövekkel fejelte meg a napszámot a hevesi férfi

Fűnyírás közben vette észre a csöveket, amelyek árával kiegészíteni akarta a bérét. Ellopta azokat, majd eladta hulladékvasként.

Heol.hu

Halmazati büntetést szabott ki a bíróság azzal a 29 éves elkövetővel szemben, akit a Hevesi Járási Ügyészség nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette mellett hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádolt - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A vád szerint a terhelt rendszeresen nyírta a füvet a sértett hevesi házának udvarán. Eközben felfigyelt három hosszú vascsőre, melyek gazzal benőve feküdtek a fűben. Úgy gondolta, hogy megtoldja a napszámot ezeknek az árával, ezért jogtalanul eltulajdonítja a csöveket. Tavaly augusztus 16-án fogadott egy darus teherautót, amelynek vezetője előtt azt állította, hogy a vasat munkabér fejében kapta, így azok az ő tulajdonát képezik. Ennek tudatában a fuvaros elszállította a fémet egy közeli telepre, ahol a csöveket töredékáron, hulladékvasként átvették.

Jogszabály
A büntetőjogban bűnhalmazatról beszélünk akkor, ha az elkövető egy vagy több cselekménye több bűncselekményt valósít meg, és azokat egy eljárásban bírálják el. Ilyen esetben a bíróság halmazati büntetést szab ki a terhelttel szemben. A halmazati büntetés kapcsán a törvény úgy rendelkezik, hogy az elbírált, szabadságvesztéssel is büntetendő bűncselekmények büntetési tételének felső határa ilyen esetben a legmagasabb büntetési tétel felével emelkedik, de nem érheti el az egyes bűncselekményekre megállapított büntetési tételek felső határának együttes tartamát.

A vádlott az értékesítés során kiállított egy valótlan tartalmú nyilatkozatot arról, hogy az általa leadott fémkereskedelmi anyag a saját tulajdonát képezi, majd ezt a hamis okiratot bemutatta a felvásárló cég alkalmazottainak - ismertette a sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, a járási ügyészség a vádiratában halmazati büntetésül közérdekű munka kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság kötelezze a terheltet 585 ezer forint kártérítés megfizetésére a sértett számára.

A bíróság a nemrég meghozott büntetővégzésében – az ügyészi indítvánnyal egyezően – 200 óra közérdekű munkavégzésre, valamint kártérítés megfizetésére kötelezte a hamis okiratot is használó tolvajt. A meghatározott közérdekű munkát az elítélt hetente legalább egy napon - a heti pihenőnapon vagy a szabadidejében -, díjazás nélkül köteles elvégezni - fogalmazott dr. Konkoly Thege László.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában