Bűncselekmény

2023.09.29. 10:40

Több mint 1,5 ezer eurót utaltak tévesen egy hevesi férfinak, megtartotta

A Heves vármegyei férfi több felszólítás után sem volt hajlandó visszatéríteni a tévesen átutalt munkabért.

Heol.hu

Jogtalan elsajátítás vétségével vádol a Hevesi Járási Ügyészség egy 30 éves férfit, aki eltulajdonította egy volt kollégája tévedésből hozzá került illetményét - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

– A vádirati tényállás szerint a terhelt a tavalyi évben egy hónapig volt egy Kft. alkalmazottja, minek kapcsán megadta a cégnek a bankszámlája számát. Amikor a hónap végén leszámolt, nem maradt semmilyen követelése a volt munkaadójával szemben. Nem sokkal később azonban az történt, hogy a cég egy alkalmazottja tévedésből a vádlott számlájára utalt 1.607 euró devizailletményt, melyet valójában egy másik, még munkaviszonyban álló dolgozónak kellett volna kifizetni. A vádlott látta a téves utalást, de annak visszatérítésére nem volt hajlandó még azután sem, hogy a cégtől erre felszólító SMS-t és postai levelet is kapott - részletezte dr. Konkoly Thege László.

Törvény
A Büntető Törvénykönyv értelmében aki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ez a jogtalan elsajátítás vétségének egyik törvényi tényállása.

A sajtószóvivő ügyész hozzátette, a Kft. jogi képviselője ezért végrehajtási eljárást kezdeményezett a férfival szemben, de az nem vezetett eredményre, így az okozott kár a mai napig sem térült meg. A járási ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság büntetésül kötelezze közérdekű munkavégzésre az elkövetőt, emellett érdemben bírálja el a sértett több mint hatszázezer forint megfizetése iránt előterjesztett polgári jogi igényét.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában