Elfezés

2023.09.20. 14:40

Hevesi kötődésű férfit kapcsoltak le több mint ezer elf bar miatt

Elektromos cigarettákat kobozott el és semmisített meg a NAV repülőtéri igazgatóság. Adót sem fizetett a férfi, akinek a bejelentett lakhelye Heves vármegyében van.

Heol.hu

A vádirat szerint a külföldön taxisofőrként dolgozó férfi magánszemélyként 2022 nyarát megelőzően Kínából ismeretlen személyektől csomagszállítás útján 1200 darab ELF BAR-t – elektromos cigarettát – rendelt édesanyja – Budapest melletti településen lévő – munkahelyére történő kiszállítással. A rendelés ellenértékét a vádlott megfizette, így az elektromos cigarettákat a kínai gazdasági társaság leszállította a vádlott részére.

Valamint azt is kiderült, hogy a küldeményt azonban a hatóság a kiszállítást végző fuvarozócég Pest vármegyei telephelyén ellenőrzés alá vonta, mely során megállapították, hogy a csomag tartalmának szabadforgalomba bocsátására Németországban került sor, Magyarországra tagállami áruként érkeztek. A fenti módon jogtalanul Magyarországra szállított jövedéki termékek felett a férfi rendelkezési jogot szerzett, így jövedéki adó és ÁFA fizetési kötelezettsége keletkezett, összesen kicsit több, mint kétmillió forint értékben. A vádlott ezt nem fizette meg és a Magyar Állam költségvetésének vagyoni hátrányt okozott. Az ügyészség a férfit minősített költségvetési csalás bűntettével vádolta és vele szemben vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatósága az elektromos cigarettákat elkobozta és megsemmisítette – írta Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. 

A Büntető Törvénykönyv szerint a költségvetési csalás speciális esetét kövei el, aki a külön – jövedéki adóról szóló – törvényben meghatározott feltétel hiányában vagy engedély nélkül jövedéki terméket előállít, megszerez, tart, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, és ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz – Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A dohányosok körében nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett. ELF BAR, ami egy eldobható elektromos cigaretta, melyben különböző ízesítésű, előre töltött folyadék található, melyet mindenféle előkészület és kiegészítő nélkül el lehet szívni. Az ELF BAR jövedéki terméknek minősül. Azt viszont kevesen tudják, hogy egy darab ELF BAR birtoklása is illegális Magyarországon. Nem szabad továbbá semekkora mennyiségben rendelni külföldről vagy áthozni a határon, továbbá árusítása is tiltott hazánkban. Ezek a magatartások külön eljárásokban bírságolásokhoz vezethetnek, azonban meghatározott összeghatár felett már bűncselekménynek minősülnek – ismertette portálunkkal a helyettes sajtószóvivő ügyész.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában