Tolvajok

2023.10.27. 12:55

Fél millió forint volt az Egerben feltört autóból lopott pénztárcában

Az egri férfi fiával együtt tört fel egy autót, amiben több mint félmillió forintnyi készpénzt találtak.

Heol.hu

A fotót a tavaly augusztus 20-án elkövetett lopás helyszíni szemléjén készítette a rendőrség

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az Egri Járási Ügyészség egy apát vádol azzal, hogy a 17 éves fiával együtt követett el alkalmi lopást Egerben. A családtagok 2022. augusztus 20-án délután a Baktai úton sétáltak, amikor észrevettek egy személygépkocsit, melynek jobb első ajtaján a melegre tekintettel félig le volt húzva az ablak. A fiatalkorú vádlott ezen a résen benyúlva kinyitotta az egyébként lezárt járművet, majd beült az utastérbe, és onnan magához vett egy pénztárcát, amiben később több mint félmillió forint készpénzt talált. Apja a közösen elhatározott lopásban figyeléssel segítette gyermekét – ismertette a Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Kiderült az is, hogy a fiú már előzőleg is követett el vagyon elleni bűncselekményt, amikor egy hónappal korábban az egri kórház egyik osztályáról eltulajdonított egy elektromos rollert, melyet a tulajdonosa rövid időre őrizetlenül hagyott a bejárat mellett. 

A járási ügyészség a fiatalkorút kétrendbeli lopással, míg az apját lopás bűntette mellett kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja. A vádhatóság a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság – beismerés esetén – a fiúval szemben hat hónap, végrehajtásában egy évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, pártfogó felügyelet elrendelése mellett, az apát pedig ítélje egy év kilenc hónap, végrehajtásában négy évi próbaidőre felfüggesztett börtönre.

A jogszabály szerint
Alapvető társadalmi követelmény, hogy a gyermekeket szüleik jóra tanítsák, és ne vigyék őket a bűn útjára. Ha mégis ezt teszik, az nem csupán pedagógiai szempontból eshet kifogás alá, hanem komoly büntetést is vonhat maga után. A Büntető Törvénykönyv szerint ugyanis bűncselekményt követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti. Ilyen elkövetői magatartás a szülő részéről például az, ha a gyermekével közösen bűncselekményt követ el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában