Ítéletre vár a szeszfőzdés

2023.10.21. 13:58

Háromezer liter pálinkát főzött le Hevesben az illegális szeszfőzdés

Kedden hirdet ítéletet az Egri Járásbíróság abban az ügyben, amelynek vádlottja több ezer liter pálinkát főzött és értékesített anélkül, hogy az adóhatóságnak bejelentette volna azt, s adóraktári engedéllyel rendelkezett volna. Gy. T. ellen költségvetési csalás a vád.

Sike Sándor

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri törvényszék sajtószóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy az ügyet október 17-én tárgyalta a járásbíróság, s határozathirdetésre október 24-re napolta el.

A vádirat megállapítása szerint a terhelt a lakóhelyén engedély nélküli, jövedéki termék előállítására alkalmas desztilláló berendezést tartott, amely készülék birtoklását nem jelentette be az adóhatóságnak. A vádlott adóraktári engedély nélkül a fenti desztilláló berendezésen heti rendszerességgel, de legfeljebb két havi gyakorisággal összesen 1928,37 liter alkoholterméket – pálinkát – főzött és adott át ismeretlenül maradt bérfőzetők részére.

Gy. T. ugyanezen időszakban saját maga részére a fenti desztilláló berendezésen összesen 1097 liter alkoholterméket – pálinkát – főzött le. A vádlott saját maga és más személyek részére összesen mintegy 3 ezer liter alkoholterméket állított elő, ami összesen 15,3153 hektoliter tiszta szesz (továbbiakban HPA) mennyiségnek felel meg.

Rögzíti a váddokumentum azt is, hogy a terhelt a fenti tevékenységből származó – általa alszesznek nevezett – összesen 85,7 liter – 22 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú – terméket birtokolt, amelynek birtoklásához igazolásokkal, engedélyekkel nem rendelkezett.

"A vádlottnak a jövedéki termék előállítása és tárolása miatt jövedéki adó fizetési kötelezettsége keletkezett. A vádlott hatósági engedély nélkül jövedéki terméket állított elő, és tartott a birtokában." – rögzíti a büntetőeljárás lefolytatásához benyújtott vádirat.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában