Bűnügy

2023.11.19. 14:45

A családi tragédiára sokan emlékeznek: baltával sújtott le anyósára a szúcsi férfi

Az elmúlt négy évtized kiemelkedő és tanulságos bűnügyei Heves vármegyében

Dr. Szalay Zoltán

A fiatalasszony elborzadva ült fel az ágyában, amikor a férje egy véres fejszével megjelent az ajtóban. 

– Mit tettél, Jancsi?! – sikoltozta a nő. – Most aztán már mindennek vége! Ezután semmiképpen se maradok veled! 
– Ha már az anyádnak vége, hát akkor legyen neked is! – ordította a férfi, és a favágó szerszámmal lesújtott a neje fejére. Aztán azzal még kétszer ütötte meg. 

A szörnyű bűncselekményről 1986. január 4-i számában adott hírt lapunk jogelőd napilapja, a Népújság. 

A riasztó előzmények családi tragédiát szültek a szúcsi lakásban. A 24 éves V. J. az előző esztendő októberében szabadult feltételesen két év és tíz hónapi börtönbüntetéséből. Még 1983-ban ugyanis egy verekedéskor oltotta ki majdnem valakinek az életét. Amíg a fegyintézetben csücsült, addig az asszonya benyújtotta a bíróságra a válókeresetet. 

A két kiskorú gyermek miatt is, V. J. 1985. november 19-én felkereste az otthonát, hogy visszakéredzkedjen. Az anyósával és a feleségével persze, nagy vitába keveredett aznap este. Akkor tudta meg azt is, a neje hét hónapos terhes. Másnap kora reggel folytatódott a veszekedés, miközben az anyós, Cs. M.-né éppen gyújtósnak valót hasogatott a konyhában. 

A perlekedés során éktelen düh szállta meg a fiatalembert. Kiragadta az idős nő kezéből a fejszét, s annak a fokával több csapást mért rá. Az ütések közül legalább kettő eleve halálos volt. Ezután a hűtlennek tartott feleség került sorra, majd a férfi áramtalanította a lakást, s elmenekült először az erdőbe, később pedig a rokonokhoz. Ott fogták el aznap este. 

Cs. M.-né a kórházba szállítás után pár óra elteltével meghalt, a lánya és a magzat életét a kezelőorvosok nagy erőfeszítések árán megmentették. 
Kihallgatása során V. beismerte a bűntény elkövetését, s ezt támasztotta alá a másfél hónapig tartó szakértői vizsgálatok sora is. Az előzetes letartóztatásban lévő férfival szemben többek ellen elkövetett emberölés kísérlete miatt folytatták az eljárást, s az aktákat, a bizonyítékokat néhány nappal később átküldték vádemelési javaslattal a megyei főügyészségnek.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában