Mit tehet meg a rendőr, és mit nem, a polgárokkal? (6.)

2023.11.24. 13:55

A szolgálati kutya hűséges társ, segített lefülelni a tolvajokat Hevesben is

A bűntények megelőzése, nyomozó hatósági, szabálysértési, közlekedési és rendészeti jogkörök gyakorlása: a hazai jogszabályok hatalmazzák fel minderre a rendőröket. A feladataik annyira szerteágazóak, hogy jó tudnunk, mit tehetnek meg, és mit nem. A következőkben arról adunk tájékoztatást, hogy mikor, miért és hogyan alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket. Ezúttal a szolgálati kutya bevetésének előírásairól, gyakorlatáról lesz szó.

Dr. Szalay Zoltán

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság hivatásos kutyás szolgálatának bemutatója (Archív fotó)

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Miután hívatlanul bement az udvarra, az ajtón dörömbölve próbált bejutni idén január 1-jén hajnalban egy átányi házba az elkövető. A lakók nem engedték be, ezért a férfi betörte a szellőzőablakot, azon bemászott és pénzt követelt az idős házaspártól, ráadásul meg is verte őket. Az egyik sértettnek sikerült telefonon segítséget kérnie, ezért az elkövető értékszerzés nélkül elmenekült. 

A bejelentés után a Hevesi Rendőrkapitányság munkatársai szolgálati kutya segítségével pár órán belül az otthonában elfogták a 21 éves gyanúsítottat. Őrizetbe vették, s a kihallgatásakor beismerte a tettét. Kezdeményezték a letartóztatását, amit ügyészi indítványra a bíróság el is rendelt. 

Korábban is sikeresen alkalmaztak szolgálati ebet nyomozáshoz szűkebb hazánkban. Pár példát említünk. Még 2018 októberének végén Egerszalókon egy férfi egy helyi ingatlan udvarára ment be. Ott megrongált két parkoló gépjárművet, amelyekből műszaki cikkeket, egyéb használati tárgyakat tulajdonított el. A bűnüldözők ezúttal is bevetették a felderítéshez hűséges négylábú társukat. A közreműködésének köszönhetően három órán belül a saját otthonában fogták el a tolvajt. A házában a nyomozók a kutatás során megtalálták az általa ellopott holmik jelentős részét. Azokat lefoglalták, a gyanúsítottat kihallgatták, s ő beismerő vallomást tett. 

Lopás gyanúja miatt indított eljárást 2020 júniusában az Egri Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya egy 41 esztendős egri lakos ellen, aki egyik este tíz óra után a vármegyeszékhelyen egy lakás ablakáról letépte a szúnyoghálót, s bemászott az ottani helyiségbe, ahonnan eltulajdonított egy pénztárcát. A bejelentést követően a nyomozók szolgálati kutyával keresték a tettest, s rövid időn belül el is fogták a deliktum megvalósításával gyanúsítható B. Ferencet. Ő a kihallgatásán beismerő vallomást tett. 

Az 1994. évi Rendőrségről szóló XXXIV. törvény (Rtv.) a Kényszerítő eszközök című VI. fejezetében az 50. szakaszban szabályozza, hogy mikor, milyen okból és hogyan alkalmazhatnak a bűnüldözők szolgálati kutyát a munkájuk végzése közben. Az első bekezdés alapján a rendőr akkor vehet igénybe szájkosárral ellátott szolgálati kutyát – akár pórázon, akár anélkül –, ha a testi kényszer bevetésének a feltételei fennállnak. Azaz, ha ellenszegülést akar megtörni, illetve valakit testi erővel cselekvésre vagy annak abbahagyására kíván kényszeríteni. 

A második bekezdés úgy rendelkezik, hogy szolgálati ebet szájkosár nélkül alkalmazhat a bűnüldöző akkor, ha egy jogellenesen összegyűlt tömeg enyhébb kényszerítő eszközzel már nem oszlatható szét, vagy az adott csoportosulás a közbiztonságot súlyosan veszélyezteti. S persze akkor is, ha az intézkedésével szemben az emberek ellenállnak. Nem kell szájkosarat, pórázt tennie a kutyára akkor, ha súlyos sérüléssel fenyegető támadást hárít el, illetve súlyos bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható személyt akar elfogni. Eb segítségével háríthatja el a rendőr a személye elleni támadást, továbbá az életét, testi épségét közvetlenül fenyegető magatartást is. 

A világ hat legjobb szolgálati ebe
Az én kutyám portál rangsorolta a szolgálati ebeket. Az első hatot mutatjuk be. A belga juhászkutya, a mali­nois igen gyors és aktív, kiemelkedően intelligens, kitűnő őrző-védő. A németjuhász kiváló képességei, szőrszerkezete miatt szinte minden időjárási viszonyhoz s a kutyavezető-váltásokhoz is alkalmazkodni tud. A rottweiler az egyik legkiválóbb őrző-védő és szolgálati kutyafajta, mindig megállja a helyét, kiemelt intelligenciájú. A dobermannok félelmetes képességűek, a világ sok országában használják őket szolgálati célokra. Az angol véreb elképesztő szaglási képességekkel bír, egy nyomot több száz kilométeren keresztül képes követni napokkal a történések után is. Az argentin dogok erősek, gyorsak, rendkívül magas a fájdalomtűrő képességük. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában