Gyakorlat

2023.11.28. 14:15

Ellepték a kutyás rendőrök a gyöngyösi buszpályaudvart + fotók

A Heves vármegyei összevont gyakorlatukat tartották az ebek és vezetőik.

Szabó István

A gyakorlat újdonsága az volt, hogy kimozdultak a korábbi megszokott formákból

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság és vármegyénk városi rendőrkapitányságainak kutyás rendőrei vettek részt gyakorlaton kedden a gyöngyösi autóbusz-pályaudvaron. Soltész Bálint r. alezredes, vármegyei rendőrségi sajtószóvivő arról beszélt portálunknak, hogy bizonyos időközönként gyakorlatokon vesznek részt az egyenruhások a jártasság fenntartása, illetve a kutya és vezetője közötti összhang erősítése céljából. A fegyelmező gyakorlatokon túl az  őrző-védő tevékenység során, ahogy a köznyelvben ismert, csibészeltetést is mutattak. A nyomkövetésen belül személy-, valamint tárgykeresésre is sor került. 

Soltész Bálint elmondta, a gyakorlat újdonsága az volt, hogy kimozdultak a korábbi megszokott formákból, igyekezve minél életszerűbb helyzeteket teremteni. 

– Volt már hasonló tréning Egerben egy pláza parkolójában nyitva tartás közben, forgalom közepette, de a Dobó téren is. A gyöngyösi autóbusz-pályaudvaron is olyan életszerű körülmények várták a kutyákat és vezetőiket, amelyek a mindennapokban is előfordulhatnak. Fontos, hogy a kutya és gazdája körül az eljárás szempontjából teljesen kívülálló emberek is legyenek, ahogy az a munkájuk során éles helyzetben is adódhat. Célunk az is, hogy aki kedvet kap arra, hogy kutyás rendőr legyen a későbbiekben, az kérdezhet is a kollégáktól, és adott esetben örömmel várjuk a sorainkba – részletezte Soltész Bálint.

A szóvivő beszélt arról is, hogy a képzés mindig 3 részből épül fel, és a kutyakiképző által meghatározott feladatokat végezik el. 

– A pályaudvar melletti parkban először fegyelmező gyakorlatokat láthattunk. A kutyáknak vezényszavakat adtak a vezetőik, amiket az ebek végrehajtottak. Ezután olyan textildarabot kellett a kutyáknak megkeresni, amelyen kábítószer szaga volt rögzítve. Erre a park után a buszpályaudvar területén, sőt, a váróteremben is sor került. A kiképző úgy rejtette el előzőleg a textildarabot, hogy sem a kutya, sem az őt vezető rendőr ne tudhassa, hol kell azt keresni. Végül a váróteremben és a pályaudvar peronján is őrző-védő gyakorlatokra került sor. A védőfelszerelésbe öltözött kiképzővel szemben kitalált, de életszerű szituációkban intézkedtek a kutyák szájkosárral, de anélkül is – összegezte Soltész Bálint. 

Mint megtudtuk, a kutyás rendőrök havonta kétszer tartanak összevont képzést, de a vezető maga is képzi négylábú társát.

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában