Hamisítás

2023.11.07. 13:58

Kamu jogsival bukott le egy férfi Egerben

Internetről rendelt hamis jogosítványt akart cserélni érvényesre az egri okmányirodában.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen. A vád szerint az ötletgazda férfi nem rendelkezett jogosítvánnyal és pénze sem volt arra, hogy törvényes úton azt megszerezze. A vádlott tudott azonban arról, hogy más képes neki okmányt szerezni, így 2020 nyarán felkereste az ügy másik vádlottját és megbízta egy vezetői engedély beszerzésével. A felkért társ erre egy külföldi weboldalon jogosítvány megszerzéséhez szükséges nyomtatványt töltött ki megbízója adataival, majd megrendelte a látszólag az ír hatóságok által kiállított vezetői engedélyt, melyet megérkezése után átadott társának, miközben tájékoztatta az okirat hamisságáról. A megbízó vádlott 350 ezer forintot adott át társának a hamis vezetői engedélyért.

A hamis okirat birtokában a vádlott 2021 tavaszán besétált az egri okmányirodába, hogy hivatalos úton kezdeményezze hamis jogosítványa magyar vezetői engedélyre történő cseréjét, mivel a hamis okmány érvényességi ideje lejárt. Az ügyintézés során a férfi a hamis engedélyt bemutatta a hatóság eljáró tagjának.

A járási ügyészség mindkét vádlott vonatkozásában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra is, hogy a bíróság kobozza el a hamis vezetői engedélyt.

A jogszabály szerint:

Alapvető társadalmi érdek, hogy a közokiratok hitelesek és valódiak legyenek, ezért a Büntető Törvénykönyv a közbizalom elleni bűncselekmények között rendeli büntetni azt, aki hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja, hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál, vagy közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba. A bűncselekményt a törvény súlyosan, alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Magyarországon érvényes vezetői engedélyt szerezni hosszú és költséges eljárás, kezdve az elméleti oktatástól, egészen a gyakorlati vizsgáig. A lenti ügyben ezt a procedúrát kikerülve próbált a vádlott – egy társa segítségével – jogosítványhoz jutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában