Lángok

2023.11.27. 16:00

Kéménytüzek miatt riasztották vármegyénk tűzoltóit

A hétvégén több tűzesethez riasztották a tűzoltókat Hevesben.

Heol.hu

Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte portálunkkal, hogy a hétvégén összesen 10 segélyhívás érkezett a Heves vármegyei katasztrófavédelem műveletirányítási központjába. A 3 tűzesetet és 3 műszaki mentést 7 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletre.

  • Szombaton a kéményben lerakódott égéstermék izzott reggel Turán, a Tövis utcában. A hatvani hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel szüntették meg az izzást. Az ingatlan fűtése továbbra is biztosított volt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
  • Vasárnap a lerakódott égéstermék gyulladt meg egy családi ház kéményében este Szilaspogonyban, a Rákóczi úton. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói kéziszerszámokkal oltották el az izzó, kormos réteget, a tűz nem terjedt át a tetőszerkezetre. A kémény használhatatlanná vált, a ház lakói olajradiátorral fűtötték tovább az ingatlant.
  • Délután raklapok és zöldhulladék égett egy ingatlan udvarán Hatvanban, a Ferencesek útján.  A város hivatásos tűzoltói vízzel oltották el a tüzet, személyi sérülés nem történt. 

A kéménytüzet jellemzően karbantartás, azaz a kéményseprés elmaradása okozza. Kéménytüzet sose próbáljuk meg víz­zel oltani! A kémény magas belső hőmérsékletén a víz robbanásszerű térfogat-növekedéssel gőzzé alakul át, mely szétvetheti a kéményt. Ezzel súlyos sérülést, károkat okozhatunk, illetve a tűz a tetőre is átterjedhet! Ha kéménytüzet észlelünk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot, a tüzelőberendezés tűzterétől zárjuk el a levegő-utánpótlást, és biztosítsuk, hogy a tűzoltók feljussanak a padlásra. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában