Garázdaság

2023.11.27. 14:30

Visszajáró pénz miatt verekedtek össze az egri szórakozóhelyen

A pultos rosszul számolta ki a visszajárót, emiatt elszabadult a pokol.

Heol.hu

Az incidens helyszíne

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az Egri Járási Ügyészség csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat három férfi ellen, akik 2022 februárjában egy egri sörözőben keveredtek verekedésbe. A vád szerint a vita az egyik vádlott és a pultos között alakult ki egy tévedésből rosszul számolt visszajáró pénz miatt. A pultos a hibájáért elnézést kért és visszaadta a jogosan járó összeget, azonban ez a férfinak nem volt elég, mivel szándékos átverést sejtett az alkalmazott hibája mögött. Emiatt a felek között szóváltás alakult ki, melyet a vádlott két társa is meghallott, és csatlakoztak a számonkéréshez. A hely biztonsági őre rendre intette a társaságot. Az italukat papírpohárba töltötte, és távozásra szólította fel őket. Ekkor a vádlottak támadólag léptek fel az őrrel és más vendéggel szemben is, a biztonsági őrt többször próbálták megütni, sőt ez néhányszor sikerült is. Egyikük az incidens során egy műanyag széket dobott a verekedést megfékezni próbáló vendég irányába. Mindezt dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

Mint mondta, a vádlottak cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen. Az ügyészség a megvádolt három férfival szemben pénzbüntetés mellett közérdekű munka kiszabására is indítványt tett vádiratában.

Jogszabály
A Büntető Törvénykönyv rendelkezései alapján az elkövetők a tettes, a közvetett tettes és a társtettes (együtt: tettesek), valamint a felbujtó és a bűnsegéd (együtt: részesek). Tettes az, aki a bűncselekmény törvényi tényállását megvalósítja. Társtettesek azok, akik a szándékos bűncselekmény törvényi tényállását egymás tevékenységéről tudva, közösen valósítják meg. Felbujtó az, aki más bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. Végezetül bűnsegéd az, aki a bűncselekmény elkövetéséhez másnak szándékosan segítséget nyújt.

Több bűncselekménynél minősítő körülményként jelenik meg a csoportos elkövetési forma, ami akkor állapítható meg, ha az elkövetésben legalább három személy vesz részt.

A verekedés során az őr egyszer megütötte a neki támadó egyik vádlottat, aki az ütés következtében hanyatt esett és eszméletét vesztette. Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt a biztonsági őr ellen büntetőeljárás indult, melyet a hatóság jogos védelemre – mint az elkövető büntethetőségét, illetve a cselekmény büntetendőségét kizáró okra – figyelemmel megszüntetett - tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában